Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vikbolandet första mejeri på gång

Kött- och växtproduktion finns det numera gott om på Vikbolandet. Men snart kompletteras produktionen med något helt nytt, ett mejeri för osttillverkning.

Närmast i den här ladan, tänker Jenny och JerrHoberg öppna Vikbolandets första mejeri.

Närmast i den här ladan, tänker Jenny och JerrHoberg öppna Vikbolandets första mejeri.

Foto: Robert Svensson

VIKBOLANDET2013-02-14 07:08

- Mejeriet är inte byggt än, men vi har gjort plats för ett sådant bygge i ladugården, bredvid vår gårdsbutik och räknar med att börja bygga mejeriet nu under våren, säger Jenny Hoberg som driver Valla gård tillsammans med maken Jerry.

- Vi har redan fått förfrågningar från andra gårdar, om de får komma hit och legotillverka sin egen ost, berättar Jenny Hoberg, och det funderar vi på och vi får se hur bra mejeriet fungerar i början.

Blir det enbart getosttillverkning?

- Från början var idén att göra fetaost av getmjölk, men eftersom vi även har får, kommer vi även att använda fårmjölk i ostproduktionen. För det finns både getfeta och fårfetaost.

- Men, tillägger Jenny, den allra bästa fetaosten, görs på en blandning av får-, get- och komjölk. Så min tanke är att köpa in lokalproducerad mjölk av någon bonde här på Vikbolandet.

Läs mer i torsdagstidningen
OstKo-, get- och fårmjölk är de vanligaste mjölktyperna som används för framställning av ost. Det finns även tillverkning av ost gjord av buffel, älg och till och med lejonmjölk. Den sistnämnda tillverkades någon gång under romartiden och det sägs att man blir modig av att äta lejonost.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om