Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Uppmaningen: Upptäckt av ängshökar ska rapporteras

Ängshöken är en hotad art, framförallt för att de väljer att häcka på åkrar och riskerar att få sina bon förstörda när det skördas. Nu vill länsstyrelsen att lantbrukare rapporterar in om de misstänker att de har en häckningsplats på sin åker.

Ängshöken är slank och graciös rovfågel. Den är dock starkt hotad då den i hög grad placerar sina bon på åkrar.

Ängshöken är slank och graciös rovfågel. Den är dock starkt hotad då den i hög grad placerar sina bon på åkrar.

Foto: Ingemar Karlström

Vikbolandet2021-05-04 12:00

I Sverige finns änghökspopulationen i huvudsak på Öland men även där är den hotad och idag nere i cirka 30 par. Utanför Öland häckar bara 10–15 par och de östgötska paren en viktig del av populationen. De håller främst till på Östgötaslätten, varav Vikbolandet utgör ett viktigt häckningsområde med två till tre par.

En stor orsak till minskningen är att ängshöken successivt har börjat häcka på brukad mark.

– De vill ha de här öppna markerna och vi har brist på betesmark. På Öland häckar de på Allvaret, som är stora öppna betesmarker, men när det saknas så är åkermarken ett alternativ. Det blir ju ett problem när det skördas, och särskilt när det skördas tidigt på säsongen. Då hinner inte häckningen bli klar, säger Sofie Hellman, naturvårdshandläggare.

Länsstyrelsen arbetar sen tio år tillbaka efter ett åtgärdsprogram för ängshök men i år är första året som de aktivt vänder sig till lantbrukare för att få in rapporter om var fåglarna och bona kan finnas.

Hur gör man för att hitta dem?

– Det är inte lätt. Vi har fyra ornitologer som aktivt är ute och letar efter dem. Först måste man upptäcka dem och det kan man lära sig genom hur de ser ut och var de trivs.

– Det är en väldigt slank och graciös rovfågel. Den är väldigt långvingad, vilket får den att se så elegant ut. Hanen är ljust blågrå och har ett svart streck som är en bra kontrast på ovansidan av vingen, säger Sofie Hellman.

Häckningsplatsen ligger direkt på marken vilket gör att den är svårt att upptäcka och för lantbrukarna är det ofta så att fågeln flyger upp precis framför traktorn vid skörd.

Av den anledningen vill länsstyrelsen att bönder rapporterar till dem om de ser en ängshök som ofta befinner sig på samma ställe eller mer akut, som cirkulerar runt traktorn.

– Då vill vi helst att man backar eller viker undan och ringer oss för att få rådgivning, säger Sofie Hellman.

Om häckningen upptäcks och rapporteras kan ängshökens boplats skyddas genom att man inte skördar på en yta runt boet. 

– Lantbrukaren får en viss ersättning i samband med att man skyddar boplatsen. Det normala är att man lämnar en yta på 50 gånger 50 meter minst, säger Rickard Fredriksson som är den på länsstyrelsen som tar emot rapporter och ger råd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!