Uppkäftig gräbba från Bråborg
Plötsligt dök hon upp på podiet tillsammans med Nils Lundgren och Lars Wohlin, grundarna av Junilistan i EU-valet.Det var presskonferens och stort mediaintresse för det nya partiet.Carin Stenström, kristdemokrat från Bråborg, Vikbolandet, Norrköping, Sverige som EU-politiker i själva parlamentet?
Här på Bråborg i Dagsbergs församling på Vikbolandet har Carin Stenström med familj bosatt sig. De är också delägare i gårdens lantbruk. Hon sitter hellre här än i EU-parlamentet, det vågar vi påstå. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
Nu visade det sig ju att det faktiskt fanns andra kandidater, så det där med EU-parlamentet blev ingenting av. Hon är inte ledsen för det, tvärt om.
Trivs nog bäst hemma på gården.
Men EU-skeptiker är hon, oavsett om hon står hon på listan den 13 juni. Röstade nej i folkomröstningen. Fattas bara annat, hon var till exempel hårt engagerad i kampen för ett fritt Vikbolandet i den senaste folkomröstningen vi hade i Norrköping, minns ni den? Vikbolänningarna röstade nej till egen kommun.
Fritt Vikbolandet
Det hindrar inte att Carin Stenström fortfarande anser att Vikbolandet skulle må bäst av att frigöra sig från Norrköping.
Hon gillar inte stora maktcentra och toppstyrning.
Inte att ledningen för kristdemokraterna körde över medlemsopinionen inför EU-valet heller. Lennart Sacrédeus vann provvalet men likafullt så bestämde man att Anders Wijkman skulle stå först på valsedel. Sacrédeus står först på tredje plats.
Rysk situation
- Väldigt upprörande. Trots att Sacrédeus gjort ett jättebra jobb i parlamentet och fick flest röster.
- Partierna uppträder som stormakter när det gäller nomineringarna. Det är en sorts rysk situation, beskriver hon detta med EU-listorna och ensidigheten bland kandidaterna, gäller inte bara kristdemokraterna.
Engagemanget i Junilistan innebär att hon till och med satt sitt eget medlemskap i kristdemokraterna på spel.
- Det var jag beredd på. Men Alf Svensson sa inget när jag träffade honom.
Junilistan stämmer hur som helst med hennes egen inställning till EU. Egentligen gillar hon inte unionen, i synnerhet inte inslagen av överstatlighet och förslaget om en EU-president.
Att rösta på vänsterpartiet eller miljöpartiet kan hon inte tänka sig och hon är klar över att det är orealistiskt att gå ur EU. Junilistan stämmer ganska bra med hennes åsikter i EU-frågan.
Sticker fram nosen
Hon sticker gärna fram nosen och får därmed också en och annan smäll på densamma.
Som när hon gav sig på nationalhjältinnan, Pippi Långstrump, och ifrågasatte om vederbörande var ett så värst bra föredöme för våra barn.
Så gör man bara inte.
Hon ser rätt nöjd ut när jag påminner om den där historien.
- Jo, jag gillar nog att vara med i debatten och står för mina åsikter, även om jag utsätts för en del påhopp.
Startade tidning
Följaktligen har hon tillsammans med några likasinnade startat den kristna veckotidningen Världen idag, på gång att bli tredagarstidning. Carin Stenström är kultur- och ledarskribent.
Frågan är om man ska kalla henne politiker eller journalist.
- Från början tänkte jag bli lärare.
Hon läste i Lund och var engagerad i politiken, KDS som det hette på den tiden (70-talet). Sina kristna värderingar har hon alltid haft med sig, är fortfarande engagerad i församlingsarbetet, Svenska kyrkan, hemma i Dagsberg.
Skånska rötter
Åter till de sydsvenska rötterna (jodå, det hörs fortfarande):
- Partiet köpte Karlshamns Allehanda och jag blev ombedd att ta hand om ledarsidan.
På den vägen är det. Hon träffade dessutom sin blivande make där, numera NT-journalisten Jan-Erik, fick fyra barn (ett flickebarn och tre pojkar). Efter Karlshamn medarbetade hon i partiets tidning Samhällsgemenskap.
Till DN
Så hände det sig att Dagens Nyheter sökte ledarskribenter.
- Jag fick höra att jag som kristdemokrat inte skulle ha en chans att få jobb där. Men jag kände på mig att det var rätt och jag fick tjänsten.
- Jag sympatiserade inte med allt som DN stod för, men vi var ju flera som skrev så man behövde inte skriva något som man själv inte kunde stå för.
Äger lantbruk
Efter DN blev det ledarsidan på allmänborgerliga Corren i Linköping och familjen slog sig ner på Vikbolandet.
Att det blev just Bråborgs Kungsgård beror på att familjen Stenström är delägare i lantbruket där.
Efter Corren blev hon medarbetare på Nya Dagen, den kristna dagstidningen. När chefredaktören där lämnade tidningen så valde också Carin Stenström att söka nytt forum för sitt skrivande.
Sålunda tillkom "Världen idag". Några hundra privatpersoner och företag satsade pengar i projektet, prenumerantregistret köptes från nedlagda Magazinet som gavs ut av Livets ord i Uppsala (som är Världen idags utgivningsort).
Kommunfullmäktige
Carin Stenström är inte bara redaktör, hon är politiker också. Sitter i kommunfullmäktige och stadsplaneringsnämnden.
- Jag stod utanför partipolitiken i 20 år, det var en slump att jag kom med igen.
Hon känner en viss frustration över att verka som kommunpolitiker. Inte minst i en stor kommun som Norrköping.
- Det är svårt att överblicka allting. Man hör jämt frågan från folk man träffar vart alla pengar tar vägen. Mycket går till sånt som är sekundärt, jag har svårt att tänka mig annat.
- Jag tycker inte att partipolitiken fungerar särskilt bra. Det måste komma något annat i stället, något som är mer baserat på personval. Ändå fungerar det mycket bättre i Norrköping nu sedan det organiserade samarbetet mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet upphört.
- Det har blivit bättre med en flytande majoritet, bättre diskussioner. Det har blivit en annan attityd.
Men det finns förstås gränser även för samarbetet. Kommer det till nedläggning av landsbygdsskolor eller uppifrån-beslut om hur barnomsorgen ska skötas så eller stadsbebyggelse i Marby-Unnerstad så kan man räkna med mothugg från Carin Stenström.
För mycket feghet
En pulshöjare är också Thomas Östros, utbildningsministern. Tillsammans med sin kollega på Världen idag, Ruben Agnarsson, har Carin Stenström skrivit boken "Klappjakten på de kristna friskolorna". Det är ett stycke undersökande journalistik som handlar om samordnade kampanjer mot friskolorna, framför allt de kristna. Såväl Östros som skolverket får sina fiskar varma.
- Det är för mycket feghet i medierna. Vi behöver mer av fritt tänkande och ifrågasättande. Det är det vi försöker leva upp till i Världen idag också.
Det blev inget av med Junilistan. Men räkna med att hon hörs desto mer på hemmaplan, oavsett det handlar om Vikbolandet eller kristna friskolor.