Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Unikt kalkonstall med besöksrum

- Det här blir kanonbra, eller rättare sagt kalkonbra! Så säger Daniel Hildebrandt om sitt nya kalkonstall i Visätter på Vikbolandet. Tillsammans med frun Minire har han nämligen investerat i ett stall för cirka sex miljoner kronor, inklusive ett rum med glasväggar, för framtida besökare.

På Visätter gård på Vikbolandet, har man  byggt ett unikt visningsrum med glasväggar i det nya kalkonstallet. Här kollar ägarna Minire och Daniel Hildebrandt in några av de nyfödda "dunbollarna" innanför glasfönstret.

På Visätter gård på Vikbolandet, har man byggt ett unikt visningsrum med glasväggar i det nya kalkonstallet. Här kollar ägarna Minire och Daniel Hildebrandt in några av de nyfödda "dunbollarna" innanför glasfönstret.

Foto: Janne Forsby

VIKBOLANDET2012-08-23 17:14

- Enligt Länsstyrelsen är vi ensamma i Östergötland om ett sånt här visningsstall med fönster och glasväggar..

- Kanske att vi till och med är ensamma i hela Sverige, att kunna ta in besökare på det här viset i en fjäderfäanläggning.

Vad är den stora skillnaden med ert nya kalkonstall, jämfört med den gamla ladugården som ni använt hittills?

- Det är som natt och dag. Största skillnaden är en automatisk utfodring, som är datorstyrd. Och en annan stor skillnad är att vi nu fått större ytor, hela stallet är på cirka 1 000 kvadratmeter, som dessutom är lättare att göra rent på.

- Vi kan hissa upp den automatiska matningen i det åtta meter höga taket och sedan köra in med traktorn och göra rent. Så det kommer att spara min rygg en hel del, jämfört med alla lyft i den gamla ladugården.

- Och dessutom gör takhöjden att det blir extra fin luftcirkulation inne i stallet.

Hur många kalkoner får plats i det nya stallet?

- Det är godkänt för 800 kalkoner i vardera av de fyra facken i stallet, det vill säga 3.200 kalkoner och vi kommer att föda upp två omgångar per avdelning och år.

- Men vi kommer givetvis att anpassa vår produktion efter den efterfrågan som finns och kanske även hyra ut ett eller ett par fack till andra kalkonproducenter, eftersom det finns intresse för detta.

Läs mer i fredagstidningen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om