Grundarna till Svea Vind Offshore startade för fem år sen en lokaliseringsutredning om lämpliga platser att anlägga vindkraftsparker på.
– Man kom fram till att Östersjön i stort har bra förutsättningar för havsbaserad vindkraft. Sen tittade man vidare på de planer som ligger, sjöfart, vindresurs och var det finns större industrier som kan ta emot den kapacitet som det skulle generera. Då lokaliserade man Långgrund 1 och Långgrund 2 som väldigt lämpliga för att bygga vindkraft på, säger Per Edström, projektledare.
Området ligger utanför Östergötland och Sörmlands kust och totalt handlar det om 198 stycken turbiner med en höjd på 350 meter. Någon så stor park finns inte i Sverige idag, varken i höjd eller antal.
– Den tekniska utvecklingen går väldigt fort och de blir större väldigt snabbt. Med större verk kan vi fånga mer vind och få ut mer produktion. Det gör att det är viktigt för oss ur ett produktionsperspektiv att kunna bygga stora verk, säger Per Edström.
Han framhåller också att produktionsvolymen behövs för industrin i regionen.
– Här har vi möjlighet att skjuta till kapacitet till en region där vi vet att det delvis råder kapacitetsbrist. Det är väldigt viktig för den lokala och regionala industrin, för att de ska kunna ställa om och klara klimatmålen och vara konkurrenskraftiga.
Den 13 april hölls ett myndighetssamråd med bland annat länsstyrelserna i de båda länen och de fem berörda kommunerna utmed sträckan.
– Efter det har vi fått in en del yttranden som vi nu sitter och sammanställer. Vi är också i en period nu när det är intensivt med studier i projektet. Många är kopplade till sommaren när vi behöver ta vissa prover och en del är kopplade till när fåglar häckar.
Bland annat genomförs studier med en typ av undervattensmikrofoner som spelar in ljud från tumlare, som man sen kan analysera.
– Om det finns tumlare där vet vi inte ännu, det ligger lite på gränsen till deras normala utbredning, säger Per Edström.
Det pågår också omfattande fågelstudier där de ringmärker häckande fåglar.
– Det är för att kunna dra slutsatser kring hur viktiga de här områdena är för de olika arterna och deras födosökning.
De som varit med i samrådet, vilken inställning har de till planerna?
– Det är lite blandat. Generellt sett, både på samrådsmötet och i yttrandena, är många försiktigt positiva. Sen är det en stor etablering och man är nyfiken på vad det kommer att innebära. Men vi har fått in bra och välformulerade yttranden.
I slutet av hösten kommer allmänheten att få lämna sina synpunkter. Då vet man mer om konsekvenserna efter de studier som görs nu i sommar.
– Vi kommer ha preliminära resultat och då kommer vi ha ett nytt samråd baserat på den informationen. I samband med det kommer vi också ha ett allmänhetssamråd, säger Edström.
Många är säkert nyfikna på hur vindkraftsparken kommer att påverka utsikten från turistorten Arkösund. Förutsatt att man har fri siktlinje mot parkerna samt att det generellt sett är goda siktförhållanden kommer man att kunna se parken därifrån, menar Per Edlund. För att veta säker kommer företaget att ta fram visualiseringar över hur det kommer att se ut från olika platser.
– Där vill vi gärna uppmana både myndigheter och allmänhet att höra av sig och de vill ha en visualisering från någon speciell plats.