Det är grå himmel och snöflingor singlar ner över en Svenneby gård när Folkbladet är på besök. De 644 solcellsplattorna, fördelade på en 1 300 kvadratmeter stor yta, håller på att skymmas under snötäcket.
– Det är de absolut sämsta förutsättningarna för att producera solenergi idag, säger Charlie Appelgren.
Men från och med i maj, när anläggningen togs i bruk, och fram till september var gården självförsörjande på el. Det unika med anläggningen är batterilagringen, som kan lagra rekordstora 307 kilowattimmar.
– Det här är nytt på marknaden och de är de första i Sverige, vad jag vet, med så stort batterilager. Det kan lagra för en hel natts behov på gården när solcellsanläggningen är i full drift, säger Charlie Appelgren.
Solpanelerna är placerade på en maskinhall, stor som en fotbollsplan, som stod klar i våras.
Varför satsade ni på solceller?
– Vi hade talat om det länge men inte haft bra ytor till det. När vi skulle göra den här byggnaden var det ett givet läge, säger Patrik Leo som driver lantbruket med sin fru Ann-Sofie.
På gården finns ett 70-tal mjölkkor, men familjen driver också ett maskinserviceföretag bland annat. Den nya byggnaden inrymmer verkstad, personalutrymmen, kontor och konferensrum.
Var solcellssatsningen främst av ekonomiska skäl eller miljöskäl?
– Det är mycket ekonomi naturligtvis. Att elen skulle skena förr eller senare har jag varit beredd på och då behöver man ha egen produktion för att gå runt, säger Patrik.
Men så här års, när solen lyser med sin frånvaro, är det höga elpriset ett lika stort problem för Patrik som för många andra. Anläggningen är kopplad till det allmänna elnätet vilket innebär att när anläggningen producerar mer än gården förbrukar går elen ut till andra konsumenter. Då kan gården tjäna på anläggningen. Men när ingen el produceras får gården köpa el till spotpriset på elmarknaden – och i december blev det dyrt.
– I stället för en räkning på cirka 12– 000 kronor kom det en räkning på mellan 42 – 000 och 43 000 kronor, exklusive moms, säger Patrik.
Kommer det jämna ut sig i sommar?
– Om priset för el ligger högt i sommar så kan vi hämta hem det. Och så hoppas vi på mycket sol, så vi kan sälja mycket, säger Patrik.
Priset för hela anläggningen, både solpaneler och batterilagring, ligger på cirka 4,2 miljoner, exklusive moms. Hur lång tid det tar innan investeringen har betalat sig varierar beroende på elpriset, men generellt brukar man räkna med att det tar runt åtta år, säger Charlie Appelgren.
– Men tanken är ju inte åtta år framåt, utan den här anläggningen kan producera el i 30 åt framåt, säger han.
Som säljare av solcellsanläggningar på Isorent AB märker han av ett ökat intresse både för att installera solceller och för lagring av energi. Intresset kopplar han både till de höga elpriserna och till en vilja att göra något klimatsmart.
– Traditionellt har lantbruket legat i framkant eftersom de behöver se över sina kostnader, men just nu stiger intresset hos alla.
Även Svenska kraftnät är intresserade av elen som produceras i Svenneby. Det handlar om att de eventuellt vill koppla in sig på batterianläggningen och ha som en backup när nätet är svagt.
– Det är en win-win-situation. Svenska kraftnät får en större jämnhet på nätet och gården får betalt, säger Charlie.