Smått och gott till julbordet
Färre än vanligt hittade till mysiga Vikbolandsjul i Häradshammars bygdegård under öppningsdagen i går. Men de som kom kunde botanisera bland lokala produkter som strutskorvar, vedugnsbakat bröd och fina julkärvar.
Tom Jensen från Vikbolandet designar och syr medeltida kläder för moderna människor.
Foto: Forsby Jan
De resterande tre dagarna stänger julmässan klockan 18. Wärn hoppas på minst 3 000 besökare för att arrangemanget, vars syfte är att ge lokala hantverkare och matproducenter en chans att sälja sina produkter, ska gå runt. Förra året kom det över 4 000 besökare. 60 utställare finns på plats, "90 procent från Vikbolandet och resten från övriga Östergötland". Ett bakslag är att färjan över Bråviken står stilla. Och också i år ligger julmarknaden samtidigt som den vid Ekenäs slott, något som man på Vikbolandet försökte undvika genom att flytta sin marknad till helgen före första advent. Men då slumpade det sig så att Ekenäs gjorde likadant. Vikbolandsstruts garderar sig genom att stå på båda marknaderna. På Vikbolandet sålde Lars Nordqvist i går strutspastej och årets nyhet, strutsgourmetstekkorv, något som är likt falukorv. Värme från vedugnen
I det lilla torpet Yxnöstugan slog värmen från vedugnen emot besökarna. Här pågick brödbak. Källarfranska och hålkakor, av rågsikt, och råmjölk, som bönderna skänkt. - Det jäser bra och blir godare bröd, sa Ann-Louise Jansson som knådade degen och gjorde hål i hålkakorna med hjälp av ett snapsglas. Tom Jensen från Isnäs gård utåt Arkösund säljer egendesignade medeltida kläder inspirerade av gamla mönster. Tom brukar delta som väpnare vid tornerspel, men säger att kläderna han syr också är avsedda för dagens moderna människor, om man t ex ska gå bort eller vill vara varm när man tar en höstpromenad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!