Kanske har du sett Pelle Ahnlunds skräpgubbar i sociala medier och dragit på munnen? Eller har du kanske bara förfasats över mängden skräp som slängs i naturen?
– Varje gubbe ska vara gjord på dagens skörd, varken mer eller mindre, säger Pelle, som har som mål att cykla två mil om dagen och plocka skräp.
Det hela började 2017 med att Pelle försökte hitta ett roligt sätt att träna.
– Jag har provat att jogga och gå på gym, men bara tyckt det varit jobbigt och tråkigt. Men så köpte jag mig en bra elcykel, berättar han.
Det var på cykelturerna han upptäckte hur otroligt mycket skräp som slängs längs vägarna, och han bestämde sig för att plocka upp det. Hemma igen började han med att skicka bilder till sina bröder på allt han hittat, och utifrån det utvecklades idén om att skapa gubbar av skräpet. Han började fota dem och lägga ut på Facebook och i september 2020 skaffade han ett Instagramkonto för sin sopkonst.
–Det finns ett gäng i världen som håller på med "plogging-konst", (plogging är en folkrörelse där man joggar samtidigt som man plockar skräp, reds anm.) och jag har följare i säkert 100 länder och nästan alla världsdelar. Det känns jättekul att hamna bland likasinnade, säger Pelle.
Han har till och med kommit sexa när en plogging-grupp i USA inofficiellt skapade en tio-i-topp-lista över världens bästa konst-ploggare.
– Det var jättekul!
Vad tänker du om allt skräp som slängs längs vägarna?
– Fördjävligt, säger Pelle.
Men hans grundtanke är att vända det negativa med nedskräpningen till något positivt.
– I början skämdes jag lite över att jag plockade skräp, men det gör jag inte nu. Det är de som slängt det som ska skämmas.
Pelle ser också till att återvinna det som är i bra skick. Kläder, en badrumsmatta och en gasolbrännare är exempel på sånt som fått nytt liv hos Pelle.
– Jag är uppfostrad med att inget ska gå till spillo. Men ibland måste jag stålsätta mig och kasta skiten. Spännband kan jag ju inte ha 100 stycken. Och övningskörningsskyltar gav jag bort ett 100-tal nyligen, säger han.
Alla burkar och pet-flaskor han samlat in och pantat har också gett ett ganska stort tillskott i kassan. Sen 2019 har han fått ihop runt 10 000 kronor.
– Det ska jag investera i en solkraftsanläggning som min kompis ska starta. Det känns bra att det går till något schysst.
När Pelle är ute på sina cykelturer, som ofta går ut på Vikbolandet eller längs E22 både norr och söder ut, kan det han hittar sätta fart på hans fantasi. Hur och varför kom skräpet dit?
– Längs en sträcka hade någon kastat ihopknycklade ölburkar av märket Sofiero med jämna mellanrum. Jag kunde hitta 30 burkar per gång. Det blev "Sofieromannen" i mitt huvud.
– Jag skulle kunna göra en studie, eller skriva en bok, om "Vad du finner i diket".
Händer det aldrig att du tappar inspiration när du ska göra dina gubbar?
– Jo. Men då kastar jag bara ut skräpet på gräset och så brukar det ändå växa fram en gubbe. Men så händer det faktiskt att jag slänger skräpet direkt, säger han.
Hur länge tänker du fortsätta?
– Så länge jag på något sätt känner att det ger mig nåt. Motion framför allt, men också en känsla av att jag inspirerar andra. Och att det jag gör faktiskt gör skillnad, i alla fall längs de små vägarna.