Andreas Bohlin har läst skrivelsen från Mona Krieg och Gunilla Fredriksson och har full förståelse för oron kring flytten och tycker att många av synpunkterna är relevanta. Däremot är han försiktig och vill i det här läget inte "lägga sig i" ärendet.
– Börjar vi som politiker att gå ner och riva upp tjänstemannabeslut utan att det finns någon ekonomisk grund eller annat, då skapar vi en otrygghet i organisationen. Vi måste lita på att de tar välgrundade beslut. Det vi gör nu är att vi bevakar resultat av förändringarna jättenoga, säger Andreas Bohlin.
– Vi förväntar oss att det ger positiva resultat, annars blir läget ett annat och vi behöver agera politiskt.
När det nu finns en opinion mot beslutet, ska det då inte diskuteras i nämnden?
– Vi håller oss informerade i nämnden, men det är inte samma sak som att vi gör ett ärende av det. När det blir opinion kring någonting är det nästan ännu viktigare att vi är försiktiga från politiken och inte går in och river upp tjänstemannabeslut. De skulle skapa en för stor otrygghet där tjänstemän inte vågar fatta obekväma eller impopulära beslut.
– Skulle jag riva upp ett beslut är jag också skyldig att komma med ett svar på vad de ska göra, och jag som fritidspolitiker har inte den kompetensen. Jag är inte expert på den typen av organisation.
Andreas Bohlin tycker dock att det är tråkigt att det försvinner arbetstillfällen på landsbygden och påtalar att det är en temporär lösning och att planen är att verksamheten ska flytta tillbaka till Östra Husby så småningom.
– Det är miljömässigt och kostandsmässigt dumt att göra så här, och det är den största garanten för att vi kommer flytta tillbaka, säger han.
Du säger själv att det blir dyrare med flytten, just ekonomin är ju ni politiker är ansvariga för?
– Ja, och vi kommer att få en dragning om det på nämnden i morgon (läs onsdag). Vi vill ha en ekonomisk riskanalys av det här och ser vi då att det är oförsvarbart mycket pengar, idag vet vi inte vad det kommer kosta, är det en sån sak som kan vara ett skäl att agera politiskt. Vi kommer hela tiden be om uppföljning på hur det går med rekryteringen, ser vi att det ändå inte kommer in mer personal så att man får kontinuitet i omsorgen så kan det också vara ett skäl till att agera.