Det handlar om ett samarbete mellan Sankta Annas Bränneri och Valterstens Lantbruk på Vikbolandet, som tillsammans lanserar den här nya lokalproducerade likören, som döpts till Ratatosk.
– Vi står för de kravodlade äpplena och musten i produkten och framförallt då från äpplesorten Ribston, som visat sig passa bäst till den här likören i testerna, berättar Anette Isacsson från Valterstens Lantbruk.
Sankta Annas Bränneri AB som tillverkar likören, får dock inte förväxlas med Sankt Anna i östgötaskärgården:
– Nej, vi har vår tillverkning i en före detta kyrka i Stråssa i Bergslagen, berättar Henrik Larsson som äger bränneriet tillsammans med Göran Bäuerle, som också är vd. Men precis som för våra andra produkter i bränneriet, försöker vi alltid hitta lokaltillverkade, kravodlade produkter, som nu de här äpplena på Vikbolandet.
Varför denna koppling?
– Svensk tillverkningsindustri över huvudtaget är jätteviktig och kan man då visa upp samarbeten mellan olika produkter och producenter, känns det väldigt bra, säger Henrik Larsson.
– Inte minst när det gäller exportindustrin, som i vårt fall, där vi exporterar våra produkter, även till Tyskland, Frankrike, USA, Kanada och en del andra länder.
Hur stor produktion handlar den här Vikbolandsbaserade likören om?
– Vi har gjort en startladdning på 500 flaskor och sedan får vi se hur den tas emot ute i handeln. Men vi har mer ingredienser hemma, om den första omgången tar slut.
Läs mer i onsdagstidningen.