Ny likör med Vikbolandsäpplen

Struts, kalkon, glass och rapsolja har producerats länge på Vikbolandet. Och numera även en likör, med lokalproducerade råvaror.

Provsmakare. Henrik Larsson, en av delägarna i det bränneri som tillverkar den nya Vikbolandsbaserade likören Ratatosk.

Provsmakare. Henrik Larsson, en av delägarna i det bränneri som tillverkar den nya Vikbolandsbaserade likören Ratatosk.

Foto: mikael strand

VIKBOLANDET2014-07-01 17:22

Det handlar om ett samarbete mellan Sankta Annas Bränneri och Valterstens Lantbruk på Vikbolandet, som tillsammans lanserar den här nya lokalproducerade likören, som döpts till Ratatosk.

– Vi står för de kravodlade äpplena och musten i produkten och framförallt då från äpplesorten Ribston, som visat sig passa bäst till den här likören i testerna, berättar Anette Isacsson från Valterstens Lantbruk.

Sankta Annas Bränneri AB som tillverkar likören, får dock inte förväxlas med Sankt Anna i östgötaskärgården:

– Nej, vi har vår tillverkning i en före detta kyrka i Stråssa i Bergslagen, berättar Henrik Larsson som äger bränneriet tillsammans med Göran Bäuerle, som också är vd. Men precis som för våra andra produkter i bränneriet, försöker vi alltid hitta lokaltillverkade, kravodlade produkter, som nu de här äpplena på Vikbolandet.

Varför denna koppling?

– Svensk tillverkningsindustri över huvudtaget är jätteviktig och kan man då visa upp samarbeten mellan olika produkter och producenter, känns det väldigt bra, säger Henrik Larsson.

– Inte minst när det gäller exportindustrin, som i vårt fall, där vi exporterar våra produkter, även till Tyskland, Frankrike, USA, Kanada och en del andra länder.

Hur stor produktion handlar den här Vikbolandsbaserade likören om?

– Vi har gjort en startladdning på 500 flaskor och sedan får vi se hur den tas emot ute i handeln. Men vi har mer ingredienser hemma, om den första omgången tar slut.

Läs mer i onsdagstidningen.

Söt alkoholdryck

Likör är en söt alkoholdryck med vanligen 15-40 % alkoholhalt, någon gång högre, och ofta smaksatt genom frukt, bär, örter, kryddor, blommor, frön, rötter, bark, t.o.m. grädde. Ordet likör är lånord från franska liqueur med samma betydelse, och kommer ytterst från latinet liquor som betyder "vätska". Likörer brukar inte lagras någon längre tid, men kan ges en viloperiod under tillverkningen för att låta smakerna "gifta sig". Nästan alla likörer är mycket söta på grund av tillsatt socker eller annat sötningsmedel, med kraftigt koncentrerade dessertliknande smaker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om