Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Närkontakt med djur och natur för skolelever på bondgårdsbesök

Muuuu! Råmande kor, små kalvar och den gigantiska avelstjuren Thule mötte mellanstadiebarnen från Vrinneviskolan och Jurslaskolan vid bondgårdsbesöket på Bråborg på Vikbolandet på onsdagsförmiddagen.

Biologen Susanne Boe-Skåmedal från länsstyrelsen berättade om insekter och annat intressant som finns vid en gammal ek på betesmarken på Bråborg gård.

Biologen Susanne Boe-Skåmedal från länsstyrelsen berättade om insekter och annat intressant som finns vid en gammal ek på betesmarken på Bråborg gård.

Foto: Titti Olovsson Titti Olovsson

VIKBOLANDET2008-04-17 03:00
Sammanlagt var det 180 mellanstadiebarn från fyra skolor i Norrköping som igår fick lämna skolbänkarna för att besöka Bråborgs gård, som ägs av bröderna Hans och Janne Stenström.Här, nära Djurön, vid Bråvikens södra strand, bedriver bröderna ekologisk spannmåls- och köttproduktion, med kor och tjurar av raserna charolais och angus.Dagens barn får allt mindre naturlig kontakt med lantbruk och livsmedelsproduktion, menar Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, som arrangerat gårdsbesöket för att skoleleverna ska få se varifrån maten på tallriken kommer.Barnen fick gå runt på olika stationer, träffa kor, lära sig att man kan få 30 liter mjölk om dagen från en enda ko, och att en ko väger som en halv bil, mellan 500 och 700 kilo."Bara sett kor på tv"
"Vad gulliga!" och "Jag går ut - det stinker!" var några av kommentarerna från barnen inne i ladugården.- Jag har bara sett kor på tv förut. De är jättefina. Grymt! sa Marsel El-Bazi, 13, från Vrinneviskolan.- Kul, fast det luktar väldigt mycket, sa skolkamraten Angelina Johansson, 13, som kommit i närkontakt med kor tidigare, på bondgården i Kolmårdens djurpark.Ännu mer närkontakt har Ines Javor, 13, haft.- Jag har blivit jagad av kor en gång, när vi skulle gå och bada och tog en genväg, berättade hon.Ett 30-tal lantbrukare från trakten ställde upp och berättade om växter, djur, maskiner, mat och miljö.- Vi är egentligen vegetarianer när vi köper kött. Vi kan inte tillgodogöra oss gräs - men det kan korna, sa bonden Rolf Andersson, Vikbolandet.En hel värld vid eken
Vid en gammal ek stod biologen Susanne Boe-Skåmedal från länsstyrelsen och berättade om betesmark och visade insekter och småkryp i såväl kobajs och vattenpölar som i barken på trädet.Hon visade färgskiftningarna på stammen som beror på lavar och mossor och berättade om skalbaggar, inte minst Östergötlands landskapsinsekt läderbaggen, och fåglar som har sina boplatser i eken.- Det är en hel värld, över tusen arter, sa Susanne Boe-Skåmedal.- Det är coolt med nyfikenheten hos barnen tycker jag, sa hon och fick dem att kika i förstoringsglas på trädets bark.Hon tyckte att barnen ska tänka på korna och betesmarkerna när de går in i affären för att handla.- Köp svenska köttbullar - då hjälper ni till att hålla landskapet öppet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om