Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mygginvasionen tillbaka i Kättinge efter några års lugn

Efter fem år med normala somrar har delar av Vikbolandet åter igen drabbats av mygginvasion. "Så fort det blir kväll är det bara att gå in och stänga dörren", säger Ann-Christin Jansson som bor i Kättinge.

Det här är ett av de ställen där Jonsbergsån svämmar över och tidvis bildar sjö. Ann-Christin Jansson, Kättinge, vill att kommunen ser över möjligheten att återställa minst en sjö för att minska myggproblemet i området.

Det här är ett av de ställen där Jonsbergsån svämmar över och tidvis bildar sjö. Ann-Christin Jansson, Kättinge, vill att kommunen ser över möjligheten att återställa minst en sjö för att minska myggproblemet i området.

Foto: Louise Åsenheim

Vikbolandet2021-06-16 06:45

Långa ljuva grillkvällar i trädgården är bara att glömma det här året för de som bor runt Kättinge och Jonsberg på Vikbolandet.

– Det går inte att vara ute. Okej om det är soligt mitt på dagen och blåser ordentligt, då är det skapligt. Men så fort det blir kväll är det bara att gå in och stänga dörren. Jag kan inte gå ut och gå med min hund och det går inte att rida, säger Ann-Christin.

De tre hästarna kan inte gå ute i hagen så mycket som de normalt gör sommartid.

– En kväll gjorde jag misstaget att vänta till halv nio med att ta in dem. Jag skojar inte, men det var som en brun matta av mygg på dem. Jag fick ta armen och dra av dem, och då blev jag blodig upp till armbågen. 

Myggplågan påverkar inte bara de boendes vardag. Det får också ekonomiska konsekvenser.

– Vi har köpt två stora myggfångare för 7 500 kronor styck, till det kommer att man ska köpa gasol och tabletter för cirka 500 kronor i månaden. I stallet har vi två italienska myggfångare som kostar 1 500 kronor styck och det har vi beställt två till.

Ann-Christine har bott i Kättinge i 33 år, och hon har många gånger varit i kontakt med kommunen om de återkommande myggproblemen. Med start 2016 placerade kommunen därför ut myggfällor i Kättinge, Mönnerum och Fyrskeda för att inventera mängd och vilken art de är. Ironiskt nog var ingen av dessa somrar myggår, och fångsten blev skral.

– Jag sa direkt att den här mätningen kommer inte visa något för vi har inga mygg i år. Myggen kommer när det varit ovanligt regnigt på våren, eller kraftig snösmältning efter vintern, och sen blir varmt. 

Jonsbergsån går alldeles intill Ann-Christins hästhage och det är den som då svämmas över och på flera ställen bildar tillfällig sjöar. Myggen trivs i stillastående vatten och larverna kläcks när det blir varmt. Bönderna runt ån har dikat ut och rensat ån regelbundet men det har ingen effekt.

– Är det verkligen meningen att vi ska hoppas att det inte ska regna på våren, när man i normala fall skulle hoppas på regn både för grödor och för grundvattnet? frågar hon sig.

Ann-Christin har tröttnat på eländet och vet att hon inte själv kan göra någon förändring. Hon vill därför starta en namninsamling för ställa krav på kommunen att agera.

– Jag är inte ute efter att det i första hand ska besprutas, utan att någon på riktigt kommer till oss och tittar på möjligheten att återskapa en till två av de gamla sjöarna. Skulle det vara genomförbart och vad skulle det kosta?

Även Kättinge förskola har tidigare varit hårt drabbade av mygginvasionen och nu är oron stor att det återigen ska bli en sommar när barnen tvingas stanna inomhus på grund av myggbetten de får. Än så länge går det att vara ute, men det är mycket mygg och under tisdagen sattes en myggfälla upp.

– Det finns ställen vi inte kan vara på. Det går inte att sitta i sandlådan till exempel. Myggproblemet påverkar hela verksamheten eftersom vi föredrar att vara ute på den här förskolan, säger Anna Borg Widell, barnskötare.

– Vi vill helst vara ute hela dagarna eftersom vi har så dålig inomhusmiljö. Det drabbar så hårt, säger Lina Andersson, förskollärare.

Båda tycker att det är bra att Ann-Christin engagerar sig i frågan och skulle gärna se att något görs.

– Om det går att göra något åt det så vore det önskvärt, säger Lina.

Översvämningsmygg

Två sorters översvämningsmyggor har hittas i området längs Jonsbergsån. Den ena sorten kallas vårsvämmygga och den andra kallas ljusbandad kustmygga. Den senare tål mer bräckt vatten medan vårsvämmyggan vill ha sötvatten.

Översvämningsmyggor lägger ägg på fuktig mark och äggen överlever i många år vilket över tiden innebär att det skapas en äggbank. 

Översvämningsmyggor skyr inte sol, är aktiva mitt på dagen och kan flyga i stora mängder upp till 10 km eller mer för att hitta sitt blodmål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!