Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Människan är hästens bäste vän

Först kom hästarna, sedan kommer människorna... Det handlar om Tväggestad by på Vikbolandet, en nysatsande by, där hästarna redan finns på plats, men ännu inte hästägarna.

- Hästarna är installerade, så nu väntar vi bara på att deras ägare ska flytta hit under nästa år, säger Curt Andersson som äger Tväggestad gård på Vikbolandet, dit ett antal familjer med hästar som fritidsintresse ska flytta ut. Bland annat till huset som byggs i bakgrunden.                                                            Foto: Anita Kjellberg

- Hästarna är installerade, så nu väntar vi bara på att deras ägare ska flytta hit under nästa år, säger Curt Andersson som äger Tväggestad gård på Vikbolandet, dit ett antal familjer med hästar som fritidsintresse ska flytta ut. Bland annat till huset som byggs i bakgrunden. Foto: Anita Kjellberg

Foto: Kjellberg Anita

VIKBOLANDET2007-11-01 00:07
- Det beror på att det nyrenoverade stallet stod klart före bostadshusen och då blev det fritt fram för de som ville placera sin häst här i förväg, säger Curt Andersson som äger Tväggestad gård tillsammans med fru Lisbeth.Hästnära boende
Berätta om tanken med Tväggestad by.- När vi köpte gården för drygt två år sedan hade den stått tom i ett 15-tal år, förutom en uthyrd mangårdsbyggnad. - Då var vår tanke att satsa på hästnära boende, för människor som inte ville ha en egen gård, men däremot ville ha en normal villa med gemensamt stall och därmed bo nära sitt fritidsintresse.- Samtidigt innebär det att ingen häst riskerar att stå ensam.
Är det enbart ridhästar?
- Nej, det är mest sådana, som hyrt in sig i stallet, men det kommer även att finnas ett antal islandshästar här. Men de går ute året om och kommer bara att ha en boxplats inne i stallet, om någon behöver komma in ett tag av någon speciell anledning.Än så länge har alltså hästarna kommit hit, men inga människor?- Nej, hästägarna flyttar in i sina nya hus under första halvåret 2008. Men redan nu kommer de ut hit och ser om sina hästar nästan varje dag och annars ställer vi upp och sköter dem, berättar Curt Andersson.- Sedan är tanken att de familjer som kommer att bo här får olika "jourveckor", där de byts om att sköta hästarna olika veckor i en sorts ringtjänst. Så det finns många praktiska och sociala fördelar med ett sånt här boende.- Dessutom blir vi ytterligare några fler vikbolänningar, eftersom det här handlar om stadsmänniskor som flyttar ut på landet och det känns ju också positivt, för mig som månar om Vikbolandets utveckling, säger Curt Andersson, inte minst som c-politiker i Norrköpings kommunfullmäktige.Är det här en vanlig trend även på andra håll, att bygga hästnära boende?- Ja, det sker på olika håll i Sverige, bland annat i Mälardalen och i Skåne. Det senaste jag såg från Skåne är att de gått ett steg längre än vi gjort här på Vikbolandet.- Man har gemensamma ridbanor och stall, men där arrenderar de även sin egen åkerareal och så får man själv sköta om sin mark, antingen man nu vill beta marken eller odla foder på den.- Så där får de boende ytterligare ansvar för sin fritidshobby, samtidigt som man har gemensamt stall och andra fördelar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om