Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Made in Vikbolandet

Kättinge skola och förskola bytte igår ut den vanliga skollunchen mot mat som är producerad och beredd på Vikbolandet.  Att bjuda eleverna på sådan här mat varje dag skulle dock bli alldeles för dyrt, enligt politikerna.  - Fel, menar de lokala producenterna och föräldragruppen i Kättinge.

Marika Tolander och Matilda Fineer tycker att strusköttbullarna och kalkonen var godast på julbordet.

Marika Tolander och Matilda Fineer tycker att strusköttbullarna och kalkonen var godast på julbordet.

Foto: Forsby Jan

Vikbolandet2007-12-14 03:00
Initiativtagarna till projektet vars slutgiltiga mål är att närproducerad mat ska serveras istället för vanlig skollunch var föräldragruppen i Kättinge. Idéen väcktes hos Klas Earlingh som sitter i skolrådet efter att han läst om "Parma kollektivet" I Italien. Clas Earlingh lyckades få många föräldrar engagerade om ett julbordbord där all mat är närproducerad från lokala odlare och uppfödare. - Det känns så ologiskt att gå över ån efter vatten så att säga, det handlar bara om ren logik och miljötänkande. Om tio år tror jag att det kommer att vara en självklarhet att ha närproducerad mat i skolorna. Vi vill veta vad det är våra barn egentligen får i sig när de äter skollunch, säger Clas Earlingh. Han förstår sig inte på hur Norrköpings kommun kan välja att köpa potatis från exempelvis Helsingborg när det finns potatis på Vikbolandet. Vikbolandet är optimistiskt om att Norrköpings kommun kommer inse att det enda rätta och logiska är att skaffa råvaror som inte behöver fraktas över halva jordklotet. Målet var dock inte enbart att uppmärksamma miljöproblemen som uppstår när skolmat fraktas långa sträckor. Man vill även sätta Kättinge på kartan och alla är överens om att ett beredningskök där all mat kan tillagas behövs. Idag tillagas all mat på Arkösunds hotellet. Björn Gagner som är rektor i Kättinge blev övertygad om att idén om närproducerade råvaror var bra. - Vi gör ju ett inlägg i både energi-, miljö- och kvalitétsdebatten när vi visar att det faktiskt går att använda närproducerad mat bara man vill. Vi vill väcka tankar hos politikerna och få dem att tänka om och inse vilka valmöjligheter de har, säger Björn Gagner. Väldigt dyrt
Att äta närproducerad mat är dock inget billigt alternativ idag vilket både Björn Gagner och skolkommunalråd Lars Stjernkvist kan intyga. Även om de båda tycker att det är jättebra att med mer närproducerade råvaror, sätter kostnaden för att det ska bli permanent stopp. Struts
Kalkon, vilt och struts är det enda som finns på Vikbolandet och det är dyrare än griskött och kyckling som dominerar skolmenyerna idag. Eleverna själva reagerar positivt på julbordet och de flesta av dem har tillagat en del av maten genom att de har kärnat sitt eget smör och hjälpt till med serveringen. - Det här känns jättebra och grundtanken kommer att överföras till Norrköping. Det är en början trots att det idag inte finns tillräckligt med lokala producenter för att tillgodose det kött och grönsaksbehov Norrköpings kommun har, säger Lars Stjernkvist. Niclas Nordqvist och Agne Johansson är struts- och kalkonuppfödare på Vikbolandet. De berättar båda om hur det serveras över tre miljoner måltider i det offentliga Sverige varje dag. - Nästan inget av den maten är närproducerad och importeras i många fall från andra länder, vi småproducenter har ingen chans och sitter helt låsta, säger Niclas Nordqvist. Om Norrköpings kommun valde att satsa på mat som kom från länet skulle priserna på kalkon, struts och annat kött sjunka då försäljningen ökar och kundkretsen vidgas. Åsikterna mellan invånarna på Vikbolandet och politikerna går alltså isär när det gäller tillgången på lokalt producerade råvaror och vilken kostnad som är störst i längden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om