Made in Vikbolandet
Kättinge skola och förskola bytte igår ut den vanliga skollunchen mot mat som är producerad och beredd på Vikbolandet. Att bjuda eleverna på sådan här mat varje dag skulle dock bli alldeles för dyrt, enligt politikerna. - Fel, menar de lokala producenterna och föräldragruppen i Kättinge.
Marika Tolander och Matilda Fineer tycker att strusköttbullarna och kalkonen var godast på julbordet.
Foto: Forsby Jan
Att äta närproducerad mat är dock inget billigt alternativ idag vilket både Björn Gagner och skolkommunalråd Lars Stjernkvist kan intyga. Även om de båda tycker att det är jättebra att med mer närproducerade råvaror, sätter kostnaden för att det ska bli permanent stopp. Struts
Kalkon, vilt och struts är det enda som finns på Vikbolandet och det är dyrare än griskött och kyckling som dominerar skolmenyerna idag. Eleverna själva reagerar positivt på julbordet och de flesta av dem har tillagat en del av maten genom att de har kärnat sitt eget smör och hjälpt till med serveringen. - Det här känns jättebra och grundtanken kommer att överföras till Norrköping. Det är en början trots att det idag inte finns tillräckligt med lokala producenter för att tillgodose det kött och grönsaksbehov Norrköpings kommun har, säger Lars Stjernkvist. Niclas Nordqvist och Agne Johansson är struts- och kalkonuppfödare på Vikbolandet. De berättar båda om hur det serveras över tre miljoner måltider i det offentliga Sverige varje dag. - Nästan inget av den maten är närproducerad och importeras i många fall från andra länder, vi småproducenter har ingen chans och sitter helt låsta, säger Niclas Nordqvist. Om Norrköpings kommun valde att satsa på mat som kom från länet skulle priserna på kalkon, struts och annat kött sjunka då försäljningen ökar och kundkretsen vidgas. Åsikterna mellan invånarna på Vikbolandet och politikerna går alltså isär när det gäller tillgången på lokalt producerade råvaror och vilken kostnad som är störst i längden.