Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lyckliga kossor inför glada människor

Aldrig ser man så glada kossor, som när det är dags för vårens koutsläpp! De sparkar bakut, stångas med varandra och springer fram och tillbaka!Och de cirka 3 000 människor som kommit ut till gården Odenstomta på Vikbolandet, såg lika glada ut, när de fick se muande, hoppande och skuttande kossor komma ut i kohagen.

Att det var glada och lyckliga kor som släpptes ut på bete i lördags, gick inte att ta miste på.

Att det var glada och lyckliga kor som släpptes ut på bete i lördags, gick inte att ta miste på.

Foto: Titti Olovsson

VIKBOLANDET2012-05-13 11:25

- Den här dagen är efterlängtad av både kossorna och oss, sa Lars Nilsson som äger och driver Odenstomta gård tillsammans med dottern Maria Öfverberg.

- För kossorna är det ju skönt att komma ut i friheten utanför lagården och för oss betyder det mindre arbete under några månader när kossorna är ute.

Det här var fjärde året som det var ett publikt koutsläpp på Odenstomta, med mejeriföretaget Arla som arrangör.

Våryra

Totalt var det 89 mjölkkor som sprang ut i yster våryra till sommarbetet och inför en stor publik:

- Det är roligt att så många vill komma till kosläppet och möta våren tillsammans med gårdens kor, säger Lars Nilsson.

- Som bonde upplever jag att dagens konsumenters vardag utspelar sig långt från lantbruket, så därför känns såna här koutsläpp inför allmänheten som viktiga.

- Inte minst för barnen som får lära sig var mjölken kommer ifrån.

Är det viktigt även för korna att komma ut i kohagen på sommaren?

- Absolut, säger Lars Nilsson. För mig är betet en viktig och naturlig del av svensk mjölkproduktion. Korna mår bra av att vara ute i det fria och personligen tror jag faktiskt att mjölken blir ännu godare under sommaren när korna är ute och betar i det fria.

Arrangörerna påpekar också att korna via betet på ängar och i hagar, hjälper till att hålla det svenska landskapet öppet och levande. Betet lär bidra till ökad trivsel även för växter, insekter och fåglar och därmed bidra till den biologiska mångfalden.

Sören Boström

Det finns 24 726 mjölkkor i Östergötland.Det vanligaste konamnet i länet är Rosa, följt av Stjärna och Maja.En ko från Östergötland möjlkar i snitt 9 263 kilo mjölk per år.Den genomsnittliga mjölkgården i länet har 75 kor. Det finns 332 Arlabönder i Östergötland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om