Lundström ställer ut bilder på "Kogubben"

I början på 90-talet gjorde hon ett fotoreportage som också blev en SVT-film om Vikbolänningen Karl-Erik Karlsson. Nu ställer Gunilla Lundström ut under Östgötadagarna.

Vikbolandet 6 september 2019 17:00

Det var i början av 1990-talet som fotografen Gunilla Lundströms fotoreportage "Kogubben" om vikbolänningen Karl-Erik Karlsson publicerades i olika magasin och dessutom blev till en film som visades på SVT. Nu, nära 30 år senare, ställer hon under Östgötadagarna ut dessa bilder för första gången på höskullen i Fjärdingstad gård på Vikbolandet –  granngård till Lundby gård där Karl-Erik Karlsson var anställd som djurskötare under Gunillas uppväxt.

Gunilla Lundström bestämde sig sent så hon finns inte med i Östgötadagarnas program, dessutom har hon inte deltagit i Östgötadagarna tidigare så hon vet inte hur många som kommer.

– Men den här höskullen är ju en så fantastisk lokal, vi får väl se om det skulle kunna bli tradition på somrarna, säger Gunilla Lundström som berättar att förutom utställningen kommer filmen att visas och dessutom finns ett litet café där man kan ta en fika.

Så hur kom det sig att du gjorde det här fotoreportaget?

– Jag gick på Nordens fotoskola i slutet av 1980-talet och det här började som ett elevarbete. Jag knackade på hos Karl-Erik och så startade vår vänskap, vi jobbade ihop med det här under flera år, berättar Gunilla som under sin uppväxt ofta sett den hon kallade för "Kogubben" cykla förbi utan att veta hans namn.

– Karl-Erik var en väldigt fin man med många tankar men var också ensam.

På lördag och söndag finns alltså möjligheten att se "Kogubben" på Fjärdingstad gård nära Häradshammar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa