Huvudvärk, torra slemhinnor, hosta, trötthet och nästäppa. Det är några av problemen som personalen upplever när de vistas i de gamla avdelningarna på Önnemo förskola. Både barn och vuxna har återkommande luftvägsinfektioner. En förälder till ett barn på förskolan beskriver i ett mejl hur barnet kan vara friskt hemma men visa förkylningssymptom direkt det kommer till förskolan. Likadant försvinner symptomen snabbt när barnet kommer hem. Föräldrarna undrar om det är mögel i lokalerna eller något i luften som orsakar problemen.
– Vi kan inte säga att det beror på inomhusmiljön men vi vill ha papper på att det inte är huset det är fel på, säger Maria Furenhed.
I ett brev till fastighetsförvaltningen, med tidigare dokumentation i ärendet, skriver hon att hon känner mycket stor oro för personal som mår dåligt och barn som har återkommande infektioner. "Hälsoproblemen har ökat, både bland barn och personal, och jag – som rektor och arbetsmiljöansvarig – känner att jag inte längre kan ta detta ansvar utan att få gehör för våra felanmälningar, klagomål och påtalanden". "Jag ser detta brev, med bifogad dokumentation, som ett rop på hjälp", avslutar hon brevet.
– Det ligger lite frustration i det här, säger Maria Furenhed.
Problemen började för två år sen och sen dess har hon lyft frågan med förvaltaren.
– Norrevo har varit ute här men problemet är att jag får ingen återkoppling som jag kan ta vidare till personalen. Jag får höra att det inte är någon fara, men det har jag inte fått se någon dokumentation på själv.
Hon har tillsammans med skyddombudet letat efter ett OVK-protokoll, det vill säga ett intyg från en obligatorisk ventilationskontroll som ska göras regelbundet och som ska sättas upp i byggnaden. Någon sådan har de inte lyckats hitta. Ett ventilationsaggregat som Norrevo lovade att de skulle få tidigast våren 2021, har de fortfarande inte fått.
Åsa Karlsson, skyddsombud på förskolan, säger att de måste vädra dagligen och att en kontroll av ventilationen är nödvändig.
– Nu hoppas jag att det äntligen händer något.
Även en överläkare på Arbets- och miljömedicin i Linköping har kopplats in i ärendet genom en förfrågan från BVC på Vikbolandet.
– Det är bra om vi kan få stöd av de som är experter på området, säger Furenhed.