Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunen ser över en busslösning för Lundby

När buss 441 läggs ner den 13 juni är det många Lundbybor som drabbas, och kritiken är hård. Nu har tekniska nämnden bett förvaltningen att se över om kommunen kan hitta en liknande lösning som i Kvarsebo.

Cecilia Walterhed har kontaktat politiker och nu startat en namninsamling för att få behålla buss 441. Markus Åkerman (C), ordförande i tekniska nämnden, ser att det är ett problem och vill försöka få till en lösning för skolbarnen.

Cecilia Walterhed har kontaktat politiker och nu startat en namninsamling för att få behålla buss 441. Markus Åkerman (C), ordförande i tekniska nämnden, ser att det är ett problem och vill försöka få till en lösning för skolbarnen.

Foto: Privat, Sara Segraeus, Louise Åsenheim

Vikbolandet2022-05-17 20:00

Under måndagen meddelade kommunen att de låter allmänheten åka med skolbussen mellan Kvarsebo och Krokek. Detta för att lösa situationen som uppstår för de pendlare, framför allt gymnasieelever, som drabbas när sträckningen på buss 432 ska kortas. Kommunen står för kostnaden för en större buss, cirka 35 000 kronor, och projektet ska utvärderas löpande. Beslutet togs på tekniska nämnden under tisdagen, och då fattades även ett beslut om att se över om samma lösning är möjlig för de som drabbas på Vikbolandet.

– Vi har bett kontoret att återkomma med om det är möjligt, det är inte säkert att det finns samma förutsättningar som i Kvarsebo, säger Markus Åkerman, (C), ordförande i tekniska nämnden.

Varför gör ni det?

– Vi ser ju att det är samma problem där, att gymnasieelever inte kan ta sig till skolan, så kan vi hitta en lösning på det så vill vi ju göra det.

– Samtidigt kan vi inte hamna i en situation där kommunen går in och täcker upp för där regionen drar ner, och får miljonkostnader för det. Utan det handlar om att hitta synergier.

Hur snabbt ska ni få återkoppling från kontoret?

– Det är till nästa nämnd. Men oavsett så kommer det inte vara något trafik i sommar. Tidigast är en uppstart i augusti, och vi kan inte lova något över huvudtaget, säger Markus Åkerman. 

Samtidigt som politikerna diskuterade frågan i nämnden fick Cecilia Walterhed ny kämpaglöd för sin busslinje. Hon startade en namninsamling på nätet som under eftermiddagen kommit upp i över 420 underskrifter. Hon och familjen är nyinflyttade i Lundby och deras barn är beroende av busslinjen för att ta sig till skolan i stan. Utan 441 är de tvungna att ta sig 3,5 kilometer till väg 209 och sen ta sig över vägen i morgontrafiken.

– Det är märkligt att vi har skolplikt och fritt skolval, men sen är det ingen som är villig att stå för en lösning hela vägen, säger hon.

Cecilia har tidigare kontaktat politiker för att driva på i frågan med fått ett svalt bemötande. När hon läste om att kommunen ordnat en lösning via skolskjuten för de boende i Kvarsebo fick hon ändå nytt hopp. Och att tekniska nämnden nu bett kontoret att se över en liknande lösning i Lundby glädjer henne.

– Det är ju fantastiskt om de kan ordna det här med. Det är en bit på vägen och det skulle underlätta för oss och väldigt många andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!