Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Kortsiktigt har vi ingen möjlighet att agera"

Kolstorp finns med när kommunen gör en ny genomgång av vilka som har behov av kommunalt vatten och avlopp. "Men det är en väldigt lång process", säger Maria Rothman, vattenstrateg på kommunen.

Maria Rothman, vattenstrateg, har tittat på olika alternativa lösningar för Kolstorpsborna.

Maria Rothman, vattenstrateg, har tittat på olika alternativa lösningar för Kolstorpsborna.

Foto: Mikael Strand

Vikbolandet2023-09-08 16:00

Kolstorpsborna är frustrerade och oroade över vad som händer om ett nytt allvarligt fel skulle inträffa i vattenverket vid Marviken. Ägaren Niclas Adler har sagt att han inte juridiskt har ansvar för att starta upp det vid ett sådant scenario. En arbetsgrupp på kommunen har tittat närmare på frågan och kommit fram till att kommunen inte har möjlighet att agera i det akuta läget.

– Det här är en reglering mellan de boende och Adler. Det finns ingen lagstiftning som gör att vi som kommun kan vitesförelägga honom att göra saker utan det är en uppgörelse som de har. Det finns avtal dem emellan och när man tittar på dem i detalj ser man att det kanske hade kunnat vara skarpare.

Kommunen har redovisat vilka olika alternativ som finns för fastighetsägarna. Antingen säkrar ägaren vattenverkets funktion och fortsätter ansvara för driften, eller så bildar de boende en samfällighet och driver det själva, något som Adler öppnade för under ett möte i våras. Det tredje alternativet, det som de boende förespråkar, är att kommunen blir ansvarig för vatten och avlopp i området. Det är något som kommunfullmäktige måste ta beslut om.

– Det är absolut en lösning, men det är en väldigt lång process. Det finns många som har behov av att bygga ut vatten och avlopp i sina områden, säger Maria Rothman. 

Just nu görs en ny mall för hur kommunen gör behovsbedömningar efter en ändring i lagstiftningen. När den är klar ska ny genomgång göras av behoven i kommunen, och sen kommer en ny prioritetsordning att göras. Kolstorp är med i det arbetet.

– Vi börjar med att titta på om de uppfyller kraven för att det ska kunna bli en kommunal anläggning, och då får de ja eller nej på det. Sen efter det blir det en prioritering.

När kan det arbetet vara klart?

– Vi har som mål att gå ut på samråd både med behovsbedömningen och prioritetsordningen någon gång i sommar, säger Maria Rothman.

– Vi har försökt vara tydliga med att det här är en långsiktig lösning, men kortsiktigt har vi ingen möjlighet att agera. En snabbare lösning är att ha en dialog med ägaren av vattenverket och att i stället göra en samfällighet och äga den tillsammans. Jag har förstått det som att den frågan har varit uppe tidigare men de boende var inte intresserad av det, säger Maria Rothman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!