Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gratis guidning på Vikbolandet

I morgon kan man bli guidad - gratis - på Vikbolandet. Detta av en grupp lokalguider som har utbildat sig för att kunna föra sin kunskap vidare till intresserade. Folkbladet har träffat dem, vid Svensksundsviken, ett av områdena som ska visas.

Utsikt vid Svensksundsviken. 14 hektar vass ska klippas ned, för att vidga vattenytan och främja fågellivet. Klippningen tar en vecka. 
Foto: Robert Svensson

Utsikt vid Svensksundsviken. 14 hektar vass ska klippas ned, för att vidga vattenytan och främja fågellivet. Klippningen tar en vecka. Foto: Robert Svensson

Foto:

VIKBOLANDET2005-07-29 06:00
Solen lyser över viken. Färgerna flyter in i varandra i soldiset. Grönt, gult, blått, brunt. Vattnet breder ut sig framför skogen på andra sidan. Utsikt. Man kan se Svinsta skär, Kolmården och Näs. Högt upp i luften flyger en ängshök. Det är en rogivande plats att vara på, allt man hör är fågelkvitter och kor som råmar.

Viktig utveckling
Korna är "anställda" för att hålla marken öppen. De betar av gräset och vassen, så att det blir lagom mycket för att fåglarna ska trivas. Två personer håller på att klippa vass, med en maskin som har åkt ända från Söderhamn. Snart kommer en ännu större maskin som kan vända nere i sjön, den turnerar runt i hela Sverige och klipper. Efter att den har gjort sitt, kan korna gå ännu närmare vattnet och göra fint.
Guidegruppen har träffats i studiecirkel för att lära sig och varandra mer om Vikbolandets sevärdheter. Guiderna heter Tore Folkesson, Ebbe Träskman, Eva Peterson, Åsa Birgersson, Mikael Hagdahl, Margareta Gustavsson, Monica Helgesson, Sofia Hammarqvist och Dieter Paar. Några av dem samlades igår för elva-fika på utsiktsplatsen vid Svensksundsvikens naturreservat. De har alla anknytning till Vikbolandet, och tycker att det är viktigt att landsbygden utvecklas i stället för att den avvecklas.
- Vi är lokalpatrioter. Och vi vill få ut folk från staden, säger de.

Ny broschyr
Och visst kommer folket. Det finns ungefär 6 700 Vikbolänningar. På sommaren blir siffran nästan 25 000. En broschyr om Vikbolandet har tryckts upp i 15 000 exemplar, och dessa är troligen slut efter sommaren. Ett annat tecken på att det ser bra ut för Vikbolandet, är att mataffären i Östra Husby har byggts ut. Detta medan många små affärer på den svenska landsbygden tvingas stänga.
Guidegruppen är en del av projektet Framtid Vikbolandet. De arbetar för att utveckla och stärka Vikbolandets turistnäring - till exempel genom att utbilda lokala guider. Dessa startar upp sin verksamhet genom att bjuda på gratis visningar och berättelser under lördagen. Platserna som visas blir Svensksundsviken, Arkösunds samhälle med bryggvandringar, ruinerna av Stensöborgs försvarstorn, fornborgen Jämjö borg, Dalmyra järngruva från mitten av 1700-talet, korskyrkan i Jonsberg samt Hylinge gårdsmuseum med textilutställning och lantbruksmaskiner.

Positiv framtid
- Vi hoppas att många Vikbolänningar tar tillfället i akt, för att lära sig mer om områdena här omkring. Och vi vill förstås att många personer utifrån får upptäcka alla våra sevärdheter, säger Margareta Gustavsson.
Senare är det tänkt att bussbolag och andra grupper ska kunna anlita guiderna. Guidegruppen är EU-finansierad, och har totalt en budget på 138 000 kronor fördelat på ungefär tre år - 2004 till 2006.
Kommunalrådet Eva Andersson har haft en upptaktsträff med Framtid Vikbolandet, angående ett samarbete med kommunen. De vill tillsammans försöka utveckla näringslivet och skapa fler arbetstillfällen i Östra Husby och på Vikbolandet.
- Jag är mycket positiv till det här. Vi måste ta vara på mångfalden och utvecklings-möjligheterna i området, säger Eva Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om