En båk kan beskrivas som ett fyrliknande fast sjömärke utan ljus. På Arkö finns en lång lotshistoria och sjömärken fanns troligtvis på ön redan på 1500-talet. Arkö båk, som reser sig rakt upp ur skogen på Österängsberget, uppfördes i början av 1800-talet. Då var ön mer kal och från båken Svarta Utterklabben kunde fartygen som kom från havet styra rakt mot Arkö båk och då undkomma grynnor på sin färd mot fastlandet. Båken har byggts på i omgångar och fick sin nuvarande höjd på 20 meter 1891. Men när fyrar med ljus började att byggas förlorade Arkö båk i betydelse.
– 1931 lades den ner och båken står sen och förfaller. För 16 år sen sa Sjöfartsverket att de ville riva den, säger Ewa Wahren, ordförande i Arkö båks vänner.
Men då väcktes skärgårdsborna och båkens försvarare till liv. Den ideella föreningen Båkens vänner bildades snabbt och genom ett avtal med Sjöfartsverket kunde båken räddas för eftervärlden. 2005 tog föreningen över den och genomförde ett stort renoveringsarbete.
– Sjöfartsverket gav oss i pengar vad det skulle ha kostat dem att riva den. Sen fick vi EU-bidrag och en massa intressenter som ideellt hjälpte till att rusta upp den, säger Ewa.
2009 tog Arkö Båks Vänner initiativ till att få båken byggnadsminnesförklarad. De vill bevara den gamla lotshistorian som finns på ön.
– Vi tror också att det blir lättare att få bidrag till underhåll om den är ett byggnadsminne, säger Ewa.
Att båken betyder mycket för öborna är tydligt. Många är de som i sin ungdom klättrat trapporna upp till toppen för att skriva sitt namn i tornet. Evert Taube är en av de som ska ha gjort just det, när han stannat till på Arkö på en av sina seglatser.
Tomas Johansson, boende på Björkö, minns att båken var en spännande plats i ungdomen.
– Uja! Vi gick dit ibland och klättrade upp och öppnade luckorna så vi fick en jädra utsikt!
Är det viktigt att bevara den?
– Det tycker jag absolut. Dels är det ett sjömärke som vi som bor här fortfarande går på, dels är det en fin byggnad.
Kristofer Westerberg har spenderat alla sina somrar på Arkö och tycker också att Arkö båk har en speciell plats på ön.
– Det är ju ett landmärke som är klassiskt. Man ser den tydligt från havet men man blir lika förvånad varje gång man går här i skogen och det plötsligt dyker upp ett sånt byggnadsverk, säger han.
Om båken blir byggnadsminnesförklarad innebär det att den inte får rivas, flyttas, byggas om eller på annat sätt förändras varken in- eller utvändigt. Den ska också vårdas och underhållas i samråd med länsstyrelsen. Svaret på föreningens förfrågan ska förhoppningsvis komma innan årets slut.
Förslaget till beslut från länsstyrelsen, som skrevs i april, är att båken ska byggnadsminnesförklaras. Där står bland annat att länsstyrelsen anser "att Arkö båk har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde".
– Båken är väldigt speciell och har haft stor betydelse för sjöfarten längs den delen av Östersjökusten. Det finns inte speciellt många bevarade och den har en speciell utformning, säger Jonna Stewénius, antikvarie på länsstyrelsen.
Vad mer behöver göras innan det kan fastställas ett beslut?
– Man behöver komma överens om hur stort skyddsområdet ska vara kring själva båken. Det behöver vi titta på på plats och komma överens med de berörda. Det ska vi göra så snart vi kommer fram till en lämplig tidpunkt.