Folkbladet provspelade Mauritzberg golfbana
Östergötland har fått ännu en ny golfbana - och Folkbladet har som första media provspelat den. Det handlar om Mauritzbergs golfbana, där de första nio hålen nu är klara och förhoppningsvis öppnas för allmänheten nästa vecka. - Men det handlar om en smygöppning och det blir först år 2010 som vi kommer att inviga banan på riktigt, säger klubbdirektören Peter Nyberg.
Foto:
- Men det blir också som en smygöppning, inför den stora och riktiga premiären för hela 18-årsbanan nästa år. Och i framtiden, tillägger Peter Nyberg, har vi redan projekterat ytterligare nio hål på de marker som vi äger i nära anslutning till golfbanan. Klassen? - Ingen annan bana i Östergötland är i närheten. Den är klart bäst i länet, säger Peter Nyberg som kan skryta med att i slutet av 1980-talet ha gjort Kungsängen utanför Stockholm till en mästerskapsbana som bland annat stått värd för flera Europatour-tävlingar. Några liknande planer finns dock inte i Mauritzberg. Men banan är definitivt en värdig utmaning för både motionsgolfare och proffs. - Banan känns svår och utmanande, med en hel del vattenhinder och bunkrar, säger Calle Bengtson som provspelade banan för Folkbladets räkning tillsammans med Tim Södergren. - Bunkrar är ju inget man vill hamna i normalt, men Mauritzbergs bunkrar är inte fyllda med sand, utan med vit marmorkross och det var en häftig och lite annorlunda upplevelse att prova på det underlaget. Golfbil överallt
Peter Nyberg berättar om strategin bakom bankonstruktionen: - Banan ska vara utmanande för spelaren, men samtidigt lätt att promenera och den här byggd för att köra golfbil på. Det finns bilvägar runt hela banan och förmodligen är det Sveriges första golfbana med 100 procent designade körvägar överallt. - Och eftersom hela Mauritzbergs koncept baseras på ett unikt ekologiskt tänkande, är det en självklarhet att alla bilar på golfområdet framförs med hjälp av el. Har ni fått många medlemmar än? - Vi har idag cirka 100 medlemmar, men här riktar vi oss i första hand till de som köper hus och bor runt golfbanan. Vi har tomter och hus som byggs bara 40 meter från ett av våra utslag eller våra greener, och det är unikt för Sverige. Men jag tror att vi kommer att få många efterföljare vid andra golfbanor. Mauritzberg är onekligen en färgstark kontrast till övriga golf-Sverige som i dag på många håll blöder, med allt färre spelare, dumpade avgifter och en hårdare kamp mot ekonomin. Några sådana bekymmer räknar Peter Nyberg inte med ute på Mauritzberg. Golfen en del
- Det viktiga är att alla förstår att vi inte har för avsikt att starta en "normal golfklubb" utan att vi siktar på en helhet där golfen är en del, tillsammans med slott, boende, tennis, hav, med mera, eftersom vi försöker skapa något unikt och spännande. - Många kommer ju också hit till Mauritzbergs slott för konferenser eller exempelvis bröllopsfester och då räknar vi med att många även kommer att vilja gå en golfrunda. - Vi räknar även med en hel del gäster som kommer hit via båt i Bråviken. Vill man så kommer vi och plockar upp gästerna i en elbil vid kajen, för vidare transport till golfbanan tre minuter bort. Och vi kommer att ha plats för cirka 100 segel- och motorbåtar när marinan blir helt utbyggd. - Men vi är anslutna till Svenska golfförbundet och banan är som sagt öppen för alla besökare, säger Peter Nyberg, stockholmaren, som själv acklimatiserat sig rejält ute på Vikbolandet: - Vi som har förmånen att arbeta härute vid Mauritzberg, anser att vi har världens vackraste arbetsplats!
Banarkitekt: Robert Kains, Kanada. Karaktär: En kombination av kuperad park- och skogsbana med betydande inslag av dammar och vattendrag. Byggkostnad: Cirka 45 miljoner (med klubbhus, maskiner och maskinhall). Spelrätt: 50 0000 kronor. Årsavgift: 5 000 kronor. Greenfee: Vid öppningen 200 kr för nio hål, så småningom 500 kronor för en 18-hålsrunda.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!