Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En knutpunkt för vikbolänningarna

Först kom Åbyknuten, sedan Krokeksknuten och nu är det dags för - Vikboknuten! Ett allaktivitetshus som ska husera i gamla biblioteket mittemot Wijkagården i Östra Husby.

- Nu har vi kommit ytterligare ett steg närmare ett allaktivitetshus i Östra Husby, säger Karin Augustsson (fp) och Jan-Erik Persson (s), efter att kommunstyrelsen nu beslutat om en fyramånaders försöksperiod för en träffpunkt, kallad Vikboknuten.
Foto: Anita Kjellberg

- Nu har vi kommit ytterligare ett steg närmare ett allaktivitetshus i Östra Husby, säger Karin Augustsson (fp) och Jan-Erik Persson (s), efter att kommunstyrelsen nu beslutat om en fyramånaders försöksperiod för en träffpunkt, kallad Vikboknuten. Foto: Anita Kjellberg

Foto: Kjellberg Anita

VIKBOLANDET2007-11-29 08:29
I dag: Vikbolandet
- Men det börjar som en försöksverksamhet under fyra månader, för att se hur stort intresset är för en sån här träffpunkt, säger Jan-Erik Persson (s), ordförande i Vikbolandsberedningen.Hur långt har planeringen kommit idag?- Kommunstyrelsen har sagt ja till en försöksperiod och om nu kommunfullmäktige tar samma beslut vid sammanträdet i december, så räknar vi med att köra igång försöksverksamheten redan i slutet av januari.Träffpunkten går dessutom över partigränserna. Karin Augustsson (fp) har också jobbat mycket med frågan:Engagemang
- Ja, vi hoppas att den här nya träffpunkten blir ett nav för alla vikbolänningar som vill engagera sig för och tillsammans med andra människor.- Bland annat hoppas vi på läsecirklar, föreläsningar, data- och mobiltelefonkurser, hobbyverksamheter, anhörigstöd, telefonjour till ensamboende människor, caféverksamhet, musik- och replokal för ungdomar och mycket annat.- Även föreningar och kyrkor kan ha aktiviteter i lokalen, helst där allmänheten i stort bjuds in och inte bara medlemmar.- Viktigt att poängtera, säger Karin Augustsson, är dock att verksamheten utgår från lokala behov och vara ett komplement till befintlig verksamhet. Dessutom finns det ju människor som inte är med i föreningar och vi ska försöka hitta dom som står utanför, så att de får mer social gemenskap och sammanföra dem via olika aktiviteter. Helt enkelt bara slinka in och träffas och prata lite en stund.Vem ska då betala försöksverksamheten?- Den kommer att bedrivas under fyra månader i början av nästa år och kosta cirka 93.000 kronor, pengar som i det här samverkansprojektet, ska delas mellan socialnämnden, barn- och ungdomsnämnden och vård- och omsorgsnämnden, säger Jan-Erik Persson. Och det är den sistnämnda nämnden som ska stå som ansvarig för försöksverksamheten.Studieförbundet berett
När det gäller samordningen under försöksperioden, kommer den att skötas av Studieförbundet Vuxenskolan:- Här har vi fått idén från Finspång, där ABF och Finspångs kommun gick ihop om en sån här träffpunkt. Vi ska ju samverka med föreningar och då passar ett samarbete med Vuxenskolan bra in i sammanhanget.Och Lars Olof Johansson från Vuxenskolan på Vikbolandet står redan beredd:- Så fort beslutet är taget i fullmäktige står vi beredda. Vi kommer att anställa en person på halvtid för samordningen och i så fall också säkerligen starta en del egna verksamheter i Vikboknuten, parallellt med att vi har kvar vår nuvarande verksamhet i Östra Husby bygdegård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om