Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Duniga bollar i Bergtorp

På Bergstorps gård är det just nu kycklingsäsong. Små dunbollar av både höns, anka och gäss ligger under värmelamporna inne i hönshuset. Ute går vuxna höns av raserna rhode island och sussex och sprätter.

Thongpor Johnsson gosar med en fyra dagars kyckling, av rasen rhode island. "Den fryser nog och måste in under värmelampan igen," säger hon.

Thongpor Johnsson gosar med en fyra dagars kyckling, av rasen rhode island. "Den fryser nog och måste in under värmelampan igen," säger hon.

Foto: Forsby Jan

VIKBOLANDET2011-04-23 03:00

Leif och Thongpor Johnsson är hönsfarmare och grönsaksodlare. De håller just på att väcka liv i alla små plantor och ser kycklingarna växa upp.

- Det kommer folk från hela landet och handlar kycklingar. De var några från Norrland här förra veckan, och i helgen kommer de från Uppsala. Det är riv efter de små, säger Leif Johnsson.

Thongpor kommer ut på gården med en korg full med små kycklingar.

- Vill ni se? säger hon och ler. De här är fyra dagar gamla. Vi korsar Sussex och Rhode Island för att hönorna ska lägga fler ägg. Rashöns lägger inte lika mycket ägg.

På vintern släcks lyset ner i hönshusen, för att minska äggproduktionen.

- Får inte hönsen 13 timmars ljus, då blir det inga ägg. Det spelar ingen roll om det är elektriskt lyse eller solljus. Det var väl därför de inte hade ägg året runt förr i tiden, då de inte hade elektricitet. Vi tänder lyset i december, då får de ägg efter några veckor. Släcker vi lyset är det godmiddag, säger Leif Johnsson.

Mycket ägg blir det
Bredvid hönsen och ankorna ligger ett växthus. Där inne finns små plantor av Thongpors växter.

- Jag har nyss burit ut plantorna hit, nu är det inte för kallt för dem. Jag odlar både thailändska och svenska grönsaker, säger hon och bjuder på en hembakad kaka och kaffe.

- Kakan är bakad på ankägg. De är jättebra till bakning och jag använder bara sådana ägg, berättar hon.

- Ja, och så äter vi fyra ägg om dagen, två var blir det ungefär. Stekt eller kokta, berättar Leif Johnsson.

Under påsken kunde man äta mycket ägg. Med vårens och ljusets ankomst började hönsen värpa igen. Under den katolska tiden var det populärt med äggmat efter fastans försakelser.

Vårt äggätande var alltså både styrt av förutsättningarna i naturen och en kvarleva från den katolska tiden.

Dessutom kan ägget vara en symbol för pånyttfödelsen - påskens centrala tema.

Källa: Nordiska muséet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om