Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De tar strid: "Vi vill ha kvar servicen på Vikbolandet"

Nu tar två pensionerade sjuksköterskor upp kampen för att få behålla hemtjänsten på Vikbolandet. De har skickat en skrivelse till vård- och omsorgsnämnden för att få beslutet omvärderat. "Riskanalysen som gjorts anser vi är mager", säger Mona Krieg.

Mona Krieg och Gunilla Fredriksson, pensionerade sjuksköterskor och Vikbolandsbor, tar strid för hemtjänsten. "Gör arbetsplatsen attraktivt istället för att flytta på den", säger de.

Mona Krieg och Gunilla Fredriksson, pensionerade sjuksköterskor och Vikbolandsbor, tar strid för hemtjänsten. "Gör arbetsplatsen attraktivt istället för att flytta på den", säger de.

Foto: Louise Åsenheim

Vikbolandet2021-05-18 21:00

Som vi tidigare berättat är både personal och SPF på Vikbolandet kritiska till att hemtjänsten i Östra Husby i september ska flyttas in till Norrköping. Ledningen för vård och omsorg anser att flytten är nödvändig då verksamheten har brister och det är svårt att rekrytera personal. Personalen själv menar att det finns organisatoriska förklaringar till varför de har fler avvikelserapporter än andra enheter, och anser att förbättringsarbetet borde ske på den plats de är. 

Nu har Gunilla Fredriksson och Mona Krieg engagerat sig i frågan och skrivit brev till vård- och omsorgsdirektören och vård- och omsorgsnämnden.

– Vi som bor här ute vill ha vår service kvar på Vikbolandet. Vi är själv potentiella personer till att behöva hemtjänst och vi har anhöriga som har det. Vi ser ju vilka försämringar det kommer att bli om personalen kommer behöva åka så långa sträckor, säger Gunilla.

Mona och Gunilla är kritiska till de orsaker som förvaltningen uppgett till flytten. Bland annat att enheten har fler avvikelserapporter än genomsnittet.

– Ett stort antal avvikelser är inte negativt och absolut inte ett skäl till att lägga ner, säger Mona.

De menar i stället att det visar att personalen är medveten om vilka rutiner som gäller och när dessa bryts.

– En god arbetsgivare uppmanar sin personal att skriva avvikelserapporter, säger Mona.

De menar också att avvikelserapporterna måste brytas ner och specificeras. 

– Det kan vara att bilen gått sönder, eller att de kört på ett vildsvin och kommit för sent. Att det saknas dokumentation eller inte hittar fram. 

Verksamhetschefen på vård och omsorgskontoret har dock tidigare sagt att man "missar grundläggande stödinsatser". Som exempel ges en allvarlig avvikelse som skedde i höstas när en brukare inte fick mat och vatten på över ett dygn. 

Vad tänker ni om det?

– Det är ju fruktansvärt. Men man vill ju veta vad som orsakade det. Var det en dement person som inte ville ha mat? Var det ett missförstånd? Chefsproblematik? Man kan inte skylla på en hel personalgrupp, säger Gunilla.

De två tidigare sjuksköterskorna anser att arbetsgivaren borde göra arbetsplatsen mer attraktiv i stället för att flytta den. Med de ökade resorna som flytten innebär blir det i stället tvärtom. Med utgångspunkt i Norrköping får man lägga till två extra mil för att ta sig till de flesta brukarna och över hälften av de fastanställda är boende på Vikbolandet. 

– Personal kan alltså tvingas åka fem mil till jobbet för att byta bil och sen åka samma väg tillbaka. Jag är rädd för att många säger upp sig och hellre tar ett jobb i Norrköping eller Söderköping, säger Gunilla.

Hon ser också en risk för att brukare i Arkösund som behöver hjälp på morgonen kommer att få vänta längre än idag.

– Jag tror att de måste satsa på personal som bor här och som känner sig trygga med bilkörning. Det är en väsentlig del av jobbet. Det är många små vägar och en del är rädda för att åka på dem i vinterväglag. Man behöver inte bara vara en bra vårdare utan också en bra bilförare för det här jobbet, säger Gunilla.

Att ambitionen är att enheten så småningom ska flytta tillbaka till Östra Husby och då i permanenta lokaler ser de inte som en tröst.

– Då har de redan blivit av med den idag trogna personalen.

Detta har hänt

Den 3 maj informerades medarbetare om flytten från Bygdevägens hemtjänst på Vikbolandet till Timmermansgatan i Norrköping där flera andra hemtjänstenheter utgår idag.

Flytten kommer att genomföras i september 2021. 

I och med omorganisationen kommer Bygdevägens hemtjänstenhet att behöva förstärkas med medarbetare som kan börja så snart som möjligt. De erbjuds 4 000 kronor extra i månaden.

Hemtjänsten i Östra Husby är idag i paviljonger men ett beslut är taget om renovering av permanenta lokaler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!