Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Boende i Kolstorp utan vatten – "Totalt oacceptabelt"

Sen i torsdags morse saknar 25-30 hushåll i Kolstorp på Vikbolandet vatten. Detta sen pumpstationen gått sönder och ägaren skjuter ifrån sig ansvaret. "Det mest anmärkningsvärda är att vi inte ens får ut en vattentank", säger Sofia Hagström Månsson, ordförande i samfälligheten.

Sofia Hagström Månsson, ordförande i samfälligheten, har ledsnat på vattensituationen i Kolstorp. "Underhållet har inte skötts vilket gör att det inte fungerat från och till en längre tid. Då blir så här stora omfattande skador till slut".

Sofia Hagström Månsson, ordförande i samfälligheten, har ledsnat på vattensituationen i Kolstorp. "Underhållet har inte skötts vilket gör att det inte fungerat från och till en längre tid. Då blir så här stora omfattande skador till slut".

Foto: Louise Åsenheim

Vikbolandet2023-03-03 14:43

När Niclas Adler, vd på Synthesis Analytics AB, köpte Marviken 2019 tog bolaget också över Kolstorps vatten- och avloppsreningsverk. Underhållet har dock varit eftersatt och de senaste två åren har vattenverket gått sönder flera gånger och de boende har blivit utan vatten. Den här gången försvann vattnet natten till torsdagen och mer än ett dygn senare finns ingen vattentank med färskvatten på plats. Nu har de boende fått nog.

– Vi har äldre och sjuka som bor här och som inte kan reda sig själva utan vatten. Det är totalt oacceptabelt. Jag kan inte förstå att det kan vara lagligt, säger Sofia Hagström Månsson.

– Att inte kunna diska, köra tvättmaskinen eller spola i toaletten. En del har småbarn, det funkar inte, fortsätter hon.

De boende som är anslutna till anläggningen har fått ett brev från Niclas Adler där det står att Synthesis Analytics juridiskt sett inte är ansvariga för anläggningen. Felet ska ligga i pumpstationen Stora Utsätter och att åtgärda felet skulle vara kostsamt. Eftersom han förstår att "situationen är besvärande" föreslår han en temporär lösning med reducerad kapacitet.

Konkret skulle det innebära att de boende ska få tillgång till vatten två timmar på morgonen och en timma på kvällen. Förslaget fick Mariana Larsson, boende i området, att bli vansinnig.

– Hur mycket ska vi hinna med på de där timmarna?  Vi ska diska, tvätta och gå på toa. Vi måste ha vatten jämt! säger hon.

Hennes man Owe är lika upprörd och speciellt över att Synthesis Analytics inte vill ta ansvar för vattenförsörjningen.

– Ett servitut är ett servitut och följer med en fastighet. Det måste vara en ömsesidig uppsägning i så fall om det ska sluta gälla, säger han och visar servitutet som är skrivet då Vattenfall ägde Marviken.

Rosmarie Kälin som är ute och går med hunden är lika arg över situationen.

– Det är fruktansvärt. Det är ansvarslöst att bara skyffla över allt på oss. Jag tycker att kommunen måste stiga in, i alla fall i en nödsituation som det är nu, säger hon.

Stig Timan går ännu längre.

– Det är katastrof. I det här läget tycker jag att Norrköpings kommun ska gå in och ta över vattenverket, säger han.

Sofia Hagström Månsson håller med.

– Vi har ledsnat på det här och vill ha en hållbar lösning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!