Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han lämnade chefsjobbet – blev Årets bonde

Carl Gudmundsson har tagit vägen via storskaligt jordbruk i England, polska kochoser, och försäljningschefsuppdrag till att landa som lantbrukare och vd på växtodlingsbolaget Kryger. "Jag saknade 'hands on' i jordbruket", säger han.

Som alla bönder är Carl Gudmundsson oroad över hur skörden ska bli i år. "Utan det regn som kommit hade det varit fullständig katastrof", säger han.

Som alla bönder är Carl Gudmundsson oroad över hur skörden ska bli i år. "Utan det regn som kommit hade det varit fullständig katastrof", säger han.

Foto: Louise Åsenheim

Vikbolandet2023-08-08 19:00

Carl Gudmundsson har vuxit upp på Flemminge gård på Vikbolandet och har lantbruket i blodet. Hans morfar köpte gården 1956 och hans mamma är en framgångsrik hästuppfödare. Nu ingår gården i de 620 hektar som företaget Kryger brukar. Men vi träffas på Låsta säteri, närmare Norrköping, som Carl har köpt och bor på.

Att Carl skulle jobba med jordbruk på något sätt har alltid varit självklart. Efter att han tagit studenten valde han att vänta lite med studierna och genom pappans kontakter fick han jobb på en gård i England. 

– Pappa tyckte att jag behövde disciplineras upp och få lite livserfarenhet. Det var jättebra och jag blev kvar där i 2,5 år. Gården var på 2– 500 hektar och det var extremt professionell växtodling, berättar Carl över en kopp kaffe.

Ägaren till gården köpte sen ett stort jordbruk i Polen och gav Carl det utmanande arbetet att bli driftledare där. Det handlade totalt om 10 000 hektar mark som bestod av fyra gamla kolchoser som skulle omvandlas till ett modernt jordbruk. På varje kolschos fanns runt 60 personer som skulle sysselsättas. 

– Jag pratade ju ingen polska så det var teckningar och papper och penna som gällde. Sen var det ju en utmaning i att hierarkin där går efter hur gammal du är, och jag var lite över 20 år.

– Jag var ensam ute på polska landsbygden, men jag fick lite ryggrad av det! säger Carl.

Det var under åren utomlands som han fick sitt intresse för storgårdsförvaltning men det skulle dröja några år innan han tog steget till att driva eget lantbruk. Mellan 2011 och 2014 jobbade han som säljare på Väderstadverken, som säljer lantbruksmaskiner. Han jobbade mot Baltikum och Ryssland under en period då de moderniserade de ålderdomliga jordbruket där.

– Det hände hur mycket som helst!

Karriären fortsatte uppåt och mellan 2014 och 2017 var Carl försäljningsansvarig för Västeuropa och Kanada. Men till slut sa magkänslan att det var dags att göra något annat.

– Jag ville hålla mig närmare produktionen och saknade "hands on" i jordbruket. 

Det ledde till att han 2017 startade Kryger, med Tjoffe Sjögren och Ulrik Hollman (grundarna till Städarna) som delägare. Företaget brukar idag sex gårdar på Vikbolandet och utanför Söderköping.

Det Kryger fått mycket uppmärksamhet för är deras sätt att odla med en optimerad växtföljd, med mellangrödor som odlas för att inte lämna jorden bar. Förutom att det förbättrar bördigheten är fördelen också att mellangrödor binder kol i marken och därmed minskar klimatpåverkan och växtnäringsläckaget. Men Carl är inte intresserad av någon stämpel som miljövänlig, han pratar hellre om hållbarhet, långsiktighet och lönsamhet.

– Vår utmaning är att vi ska både ha hög produktion och hållbarhet samtidigt. Det blev vi uppmärksammade för i början, folk trodde att man inte kunde göra både ock.

I höstas utsågs Carl till Årets Bonde i kategorin spannmål och i januari blev han också inbjuden till Sverigemiddagen av självaste kungen.

– Det är alltid kul att bli uppmärksammad på det sättet. Men sen har jag lite av bondegenen i mig som säger: Varför oss? Det finns ju så många som är duktiga. Samtidigt tycker jag att det är viktigt att lantbruket blir belyst, det är en komplex bransch som det behöver informeras om ibland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!