Den 21 oktober var det premiär för den privata busslinjen, som skulle ta de då ”busslösa” boenden i området kring Djurön/Marby in till stan och tillbaka. Detta, som en reaktion på att Östgötatrafiken lagt ned linjen i området med hänvisning till för få resenärer.
Sex veckor senare gick även denna busslinje samma öde till mötes; busslinjen har lagts ned och busschauffören sagts upp. Björn Hammarskjöld, ägare och vd för företaget Savea, som förutom Djuröbussen erbjuder billjettförsäljningssystem till exempelvis expressbussar, tycker dock att de 14 personer som åkt med en av morgonturerna, visar på att det finns intresse.
Men – det hade behövts att 200 passagerare betalade 300 kronor var per månad, totalt 60 000 kronor – i stället landade det på 13 personer som tillsammans genererade 3 930 kronor.
– Det vittnar om att det finns ett intresse av en buss, så länge den går när folk vill. Det lyckas dock inte Östgötatrafiken med, säger han.
Att ge bussen längre än de fem-sex veckor den varit igång, var dock inte möjligt.
– Hade jag gett den ett år hade den varit självbärande. Men det har redan kostat mig flera hundra tusen kronor, säger Björn Hammarskjöld.
Är du besviken på att inte fler hoppat på bussen?
– Nej. 14 är väldigt bra. Sedan hade jag kanske önskat att de hade åkt på flera avgångar. Jag har ändå visat att det går, att det finns ett intresse.
Du skriver på hemsidan att du gärna drar igång busslinjen om intresset ökar?
– Absolut. När folk kommer på att det är bra med en buss!
Nu ska Björn Hammarskjöld försöka mobilisera folk som bor i området att hoppa på bussen. I mellandagarna kommer ett utskick hem till alla boende.
– Det kanske kan ligga till grund. Om alla längs med Djurövägen bidrar med 120 kronor kan vi ha linjen igång. Man kan lägga den slanten även om man inte åker! exemplifierar han.