När samhällsplaneringsnämnden sammanträde senast tog politikerna beslut om att Arkösunds Hotell AB får ett optionsavtal för byggrätt på den obebyggda tomten på Kvarnberget. Fastighetsägarna får nu ett år på sig att utreda och ta fram skisser på det de vill bygga och har sen rätt att förvärva marken. Bolaget består av elva privatpersoner, bland andra finansmannen Fredrik Lundberg, som alla har olika kopplingar till Arkösund.
– Vi vill tillsammans med vår hyresgäst skapa bättre möjligheter för konferenser och möten samt även möjlighet för ett enklare spa/bastu. Satsningen ska skapa förutsättning för vår hyresgäst att utveckla sin verksamhet, skriver Fredrik Mattsson, en av delägarna och vd på Mattssons Fastighetsutveckling, i ett mejl till Folkbladet.
– Det är vår övertygelse att vår satsning kommer skapa förutsättningar för en verksamhet livskraftig under en större del av året än idag.
Thomas Hallgren som tillsammans med Karin Elebring driver Arkösunds hotell genom sitt företag Östgöta Kök, utvecklar vad de vill göra.
– För att vi ska kunna sälja Arkösund året runt så behöver vi fler rum och en usp (unique selling point) i form av en spa-del och bättre konferensytor. Vi behöver det för att kunna konkurrera på marknaden, för den är stenhård, säger Thomas Hallgren.
Det är också troligt att byggnaden skulle inrymma någon form av servering.
– Sommartid blir det nog ett café eller liknande i alla fall.
Eftersom Kvarnberget idag används av Arkösunds Intresseförening för deras populära musikkvällar och även teaterföreställningar finns en oro på orten hur de ska kunna fortgå om planerna blir verklighet. Men både ägarna och Thomas Hallgren betonar att ambitionen är att musikkvällarna ska fortsätta och även utvecklas.
– Vi skulle inte göra något som inte gör det till det bättre.
– Musikkvällarna drar ju väldigt mycket folk så det är jätteviktiga evenemang för alla som bedriver verksamhet i Arkösund. Det vill vi absolut inte sätta ur spel, säger han.
Hotellet är också i behov av flera parkeringeplatser och beslut togs också i nämnden att hotellet får köpa obebyggd kommunalägd mark längs Världens ände-vägen för ändamålet. De får också köpa den mark som de idag arrenderar i anslutning till hotellet. Köpeskillingen på byggrätterna och marken beräknades enligt tjänstemannaskrivelsen till 1 035 000 kronor. Något som politikerna i nämnden tyckte lät för lågt.
– De kommer att erbjudas marken men för oss är det viktigt att sätta ett pris som ligger i Norrköpingsbornas intresse, säger Reidar Svedahl (L) ordförande i samhällsplaneringsnämnden.
– Att det generellt sett varit ett lågt pris på mark för näringsverksamhet i Arkösund beror på att det ofta är en kort verksamhetstid. Det är ofta tre månader man har att tjäna sina pengar på. Därför ligger det lite lågt men vi vill titta på det en gång till.
Samhällsbyggnadskontoret får också i uppdrag att utreda om kommunen ska sälja marken eller om den ska upplåtas som tomträtt.
– Vi vill utreda de alternativen och bestämma oss senare.
Fördelen för kommunen med en tomträtt är att de då får in en årlig hyra från fastighetsägaren, en "evig inkomst för kommunen", som Reidar Svedahl uttrycker det.
Saken kommer att utredas under optionstiden och ska sen åter upp till beslut i nämnden.
– Jag tror att det kommer ett beslut inom ett halvår, kanske tidigare, säger Svedahl.