Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu går Michael Moore till attack mot kapitalismen

Michael Moore är förbannad. Den ilskan har resulterat i "Capitalism: A love story", hans hittills mest hårtslående film. - Man talar om USA som en demokrati, men hur kan det vara det om ekonomin bestämmer allt?

Foto: Domenico Stinellis

Venedig (TT Spektra)2009-09-07 03:00
"Capitalism", som går upp i Sverige i början av oktober och som är med i tävlingen här på Venedigs filmfestival, har siktet inställt på Wall Street, banktjänsteman och politiker som satt egen vinning framför att tjäna folket.- Människor i USA jobbar hårt och deras liv blir förstörda av de som bara ser till profit, säger Moore, som påbörjade sin film redan innan den ekonomiska krisen slog till.Med sedvanlig blandning av humor, ilska, agitation och konfrontationer försöker han blottställa varför ekonomin gått åt skogen i USA - och han menar att det handlar om en trettioårig utförslöpa, som började med president Ronald Regan, nationalekonomen Milton Friedman och andra."Ensam till vänster"
- Jag känner mig ensam på vänsterkanten ibland. Mina filmer går bra, de tjänar pengar. Så varför är det inte fler som gör som jag? säger han.- Jag har en masspublik. Jag vänder mig till den, jag hoppas att mina filmer inte bara ska vara underhållande utan att de också ska få människor att tänka och förhoppningsvis revoltera - men på ett oblodigt sätt. Och jag tror att det redan har börjat i USA. Ni i Europa har också drabbats av den ekonomiska krisen, men ju mer ni försöker ta efter USA, desto värre blir det. Vill han själv bli politiker? Nej, säger han:- Jag gör film för att jag kan det och tycker om att göra det. Jag vill underhålla samtidigt som jag vill väcka.Han är stark Obama-supporter. Kommer denne att lyckas?- Om han får det stöd han ska ha. Han kan inte göra allt ensam. Vi som röstade på honom måste backa upp honom och ge vårt stöd. Då kan USA förändras.
Moore är född 1954 och är amerikansk journalist, författare och filmskapare. Han har utvecklat en slagkraftig, satirisk reportagestil i filmdebuten och internationella genombrottet Roger och jag (1989), som skildrar den ekonomiska krisen i hemstaden Flint efter nedläggningen av General Motors bilfabrik. Filmen blev den ekonomiskt mest framgångsrika dokumentären i världen genom tiderna, och i samma anda har Moore. därefter gjort bl.a. TV-serierna TV-Nation (1994-95) och Michael Moores USA (1999-2000), reportageböckerna Downsize This (1996) och Stupid White Men (2002; "Korkade vita män") samt dokumentärerna The Big One (1997) och den Oscarsbelönade Bowling for Columbine (2002). Fahrenheit 9/11 (2004), som är starkt kritisk till George W. Bush och hans regim, erövrade Guldpalmen i Cannes. I Sicko (2007) skärskådade han det amerikanska sjukvårdssystemet.Källa: NE
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om