Rhododendrondalen har börjat blomma!
Det vill säga det avsnitt av Åbackarna längs Strömmen, där det numera finns 100-tals färggranna rhododendronbuskar.
– Några buskar blommar riktigt fint redan nu, säger Rolf Pettersson, 77, som är en av tre tillsynsmän av buskarna tillsammans med Stig-Göran Axelsson, 76 och Nils-Erik Lönnberg, 82.
– Faktum är dock att några tidiga buskar redan blommat över, men nu börjar allt fler att blomma.
När är rhododendrondalen som mest i blom?
– Jag skulle säga om cirka två veckor, då det är som mest blommande buskar, men sedan fortsätter en del buskar att blomma några veckor till.
Rhododendrondalen har nu funnits i drygt 25 år, det var jubileum i fjol, och är numera berömd bland Norrköpings sevärdheter över stora delar landet. Nästan lika berömd som Norrköpings spårvagnar och kaktusgruppen.
Men hur började det hela?
– Det var framlidne Bo Ringdahl som kom med idén för cirka 25 år sedan, berättar Stig-Göran Axelsson. Och sedan har den här dalen vuxit ut med buskar i stort sett varje år.
– Så idag kommer, förutom många Norrköpingsbor, även turistande besökare från hela landet, för att titta på den här rhododendronsamlingen.
– Det händer att besökare har med sig egna rhododendronplantor, som vi då planterar ut någonstans i vår samling. Och det känns förstås väldigt kul.
Hur många buskar finns det i samlingen?
– Idag har vi cirka 250 buskar och ungefär ett 80-tal olika sorter. Och på vissa buskar finns även namnlappen hängandes kvar.
Vad är det bästa med att ha tillsyn över den här populära dalen?
– Det är väl att få uppskattning från alla som kommer hit, säger Nils-Erik Lönnberg. Vi sköter tillsynen helt ideellt, men vi har ju själva också stor glädje av att träffas och fika tillsammans, rent socialt.
Finns det plats för fler tillsynsmän av rhododendrondalen?
– Ja, alla som känner för den här uppgiften är välkomna att vara med i vårt gäng, säger Stig-Göran Axelsson.
Här är lite fakta om rhododendron:
Det finns 1 300 olika arter rhododendron i det vilda. De flesta i Asien, cirka tio i Europa och två i Sverige. De svenska vildarterna känner vi som skvattram och lapsk alpros. Det finns även uppskattningsvis cirka 20 000 odlade trädgårds- och parkvarianter, exempelvis azalea.
Rhododendron räknas till ljungväxterna. Variationen är stor: Rhododendron kan vara 30 meter höga träd eller mycket små, krypande buskar. Rhododendron är surjordsväxter som skyr kalk. Trivs bäst i sluttningar med vandrande skugga.