Under våren har det byggts ute vid Borgs vattenverk. En anläggning för behandling av dricksvatten med ultraviolett ljus (UV) har färdigställts på området – UV-ljuset inaktiverar mikroorganismer som till exempel virusparasiter. Nu är den klar att tas i bruk.
Det här är en teknik som inte finns överallt: Västerås och Eskilstuna saknar till exempel denna form av rening medan Linköping har den på bägge sina verk. Norrköping har i grunden ett bra dricksvatten – det är inte av sådana orsaker som UV-anläggningen installerats.
– Det är en extra barriär mot olika mikroorganismer, man kan säga att vi tar höjd för framtiden där till exempel klimatförändringar kan förändra vattenkvaliteten, säger Bodil Widell, enhetschef på labb och utveckling.
Redan 2011 började man titta på den här tekniken, sedan har upphandlingar och överklaganden gjort att det dragit ut lite på tiden men nu står anläggningen alltså på plats. Det är en stor investering för Norrköping Vatten och Avfall.
– Om man räknar in hela ombyggnaden med rör, kopplingar och gjutningar är totalbeloppet omkring 29 miljoner kronor, det är en investering för framtiden, berättar Bodil Widell.
Mats Kindahl, gruppchef för Drift och underhåll, tar smittoutbrottet i Östersund 2010 som exempel. Där drabbades över 10 000 personer av en tarmparasit som troligtvis kommit in i dricksvattennätet via avloppsvatten. Efter detta utbrott installerades ett UV-filter där.
– Man måste vara förberedd på allt även om man har bra vatten i grunden. Samhällskostnaden totalt för Östersund beräknades till 225 till 250 miljoner kronor och jag skulle tro att det är lågt räknat, säger Mats Kindahl.
De kostnader för UV-anläggningen som tillkommer är till stora delar elförbrukning (förutom lampbyten).
– Vi räknar med att anläggningen drar bortåt 27 kilowatt i timmen vid full drift, det är ungefär som förbrukningen i två villor, förklarar Mats Kindahl innan vi vandrar ner till själva anläggningen där grova rör löper genom rummet.
Vid en panel sitter de 24 lampornas socklar – av själva lamporna syns inget utifrån.
– Det är 24 lampor men är utbyggbart med ytterligare 17 stycken. De är som lysrör som sticker in i röret och möter vattnet så att allt vatten ska bli behandlat, berättar Bodil Widell som också pekar på att man har två identiska system som man kör ett åt gången.
– Det är överdimensionerat så vi kan dubbla kapaciteten, staden växer ju.