Djurparken hämtar sitt vatten till parkens dammar från den närliggande sjön Lövsjön. Efter sommarens varma väder har vattennivåerna i sjön sjunkit drastiskt.
– Vi har stängt av all vattentillförsel till de vattendrag och dammar vi har i parken. Vattennivån i sjön är inte akut låg men vi gör det här som en förebyggande åtgärd. Det här påverkar inte djuren utan endast det estetiska, som till exempel vattenfall och dammar, säger Jimmy Persson, hållbarhetschef på Kolmården.
Torkan påverkar även fodertillgången i parken. Flera ton färskt gräs levereras dagligen till djuren från närliggande ängar.
– När det blir såhär torrt är det dålig återväxt på gräset. I vanliga fall har vi kanske två skördar. Om det inte börjar växa ordentligt så kommer vi bara kunna ta en skörd. Det innebär i sådana fall att vi kommer börja ge djuren hö och halm tidigare än beräknat. Det skulle vi egentligen börja använda senare i år när gräset normalt sett skulle ha varit slut, säger Jimmy Persson.
Än är det ingen kris men om värmen fortsätter kan det bli brist på hö och halm i parken.
– Just nu är det ingen fara, men vi kan se att volymerna eventuellt inte räcker fram till i vinter. Vi kommer bevaka det här och se hur det rör sig i volymerna och sedan kommer vi agera på det. Ganska snart kommer vi få en uppfattning om hur mycket som saknas till vintern.
Jimmy Persson menar att djuren ändå kommer ha tillräckligt med mat.
– Vi har våra volymer av foder säkrade av våra leverantörer. Vi jobbar mot dem och håller en ständig dialog för att försäkra oss om att vi har de mängder vi behöver.