Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lågt vatten vid kustband

Det är väldigt lågt vattenstånd i länets kustområden och Stegeborgsfärjan kan inte ta tunga fordon just nu av denna anledning. Boven i dramat är högtrycket som ser ut att ligga kvar ett tag till och något regn syns inte till i de senaste prognoserna.

Stegeborgsfärjan har inte kunnat ta tung trafik på grund av vattenståndet.

Stegeborgsfärjan har inte kunnat ta tung trafik på grund av vattenståndet.

Foto: Mikkola Pentti

VATTEN2019-04-25 07:00

Under påskhelgen har Trafikverket gått ut med information om att Stegeborgsfärjan i nuläget inte kan ta tung trafik. Orsaken är det låga vattenståndet i Slätbaken och detta gäller i skrivande stund till onsdag den 24 april klockan 23 (det har förlängts i flera omgångar).

– Ja, det här brukar hända ett par gånger om året men känslan är att det blir allt oftare, säger Per-Olof Eriksson, distriktschef på Trafikverket.

– När det är så här pass lågt vatten kan det bli problem med både påfart och att komma av färjan.

Det är inte bara i Slätbaken som det är lågt vattenstånd, det gäller naturligtvis hela kuststräckan.

– Ja, vid Marviken som är jämförbar med Slätbaken är det nu 36 centimeter under det genomsnittliga årsvattenståndet, berättar Jörgen Öberg, oceanograf på SMHI för Folkbladet.

– Det finns en årstidsvariation på vattenståndet, från senvintern fram till våren sjunker det efter hand för att vara som lägst fram i maj. Därefter stiger det sakta mot hösten för att ligga över årsgenomsnittet framåt oktober-november.

Men årets låga vattennivå är lägre än det normala även om man jämför med just våren.

– Det normala är att vattenståndet vid den här tiden på året är 10-20 centimeter lägre än årsgenomsnittet. I år är det alltså lägre än vanligt när det är över tre decimeter under snittet, säger Jörgen Öberg.

Orsaken till denna situation är densamma som gjort att många släpat fram grillarna ur förråden under påskhelgen.

– Det har legat kraftiga högtryck över det här området i över en vecka nu. Det innebär precis som det låter att det bildas ett tryck ner mot vattnet som då trycks ut, förklarar Jörgen Öberg.

– Vattnet rinner in mot Finska viken men där kommer det ju inte längre, det gör det däremot vid Öresund där en hel del vatten går ut.

När det gäller vattenflödena i allmänhet är de mycket under det normala i stora delar av södra Sverige enligt SMHI:s Vattenwebb. Men det är alltså inte orsaken till det låga vattenståndet.

– Nej, sötvattentillrinningen har inte så stor effekt och Östersjön saknar ju också tidvatten så de faktorer som påverkar allra mest är vindar och lufttryck, säger Jörgen Öberg som kan berätta att situationen ser ut att förbättras inom kort.

– Högtrycket kommer att vara några dagar tll men sedan sker ett omslag så det ser ut som om vattenståndet kommer att bli högre framåt helgen.

Uppdatering: Enligt den senaste prognosen från SMHI för området runt Norrköping och Söderköping kommer högtrycket att ligga kvar över helgen med torrt och varmt väder. Något regn syns inte i prognosen överhuvudtaget för östra Götaland åtminstone fram till den 4 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!