Det var senast våren 2017 som varningsrapporterna haglade från olika myndigheter angående de ovanligt låga grundvattennivåerna i landet. Det handlade då om flera år med låga nederbördsmängder som ledde till att grundvattnet i både stora och små magasin låg på nivåer mycket under de normala i delar av landet – bland annat i Östergötland. Men den gången räddades situationen av en mycket nederbördsrik höst som gjorde att läget var betydligt bättre på våren 2018.
Men sommaren 2018 var ju som alla säkert fortfarande minns exceptionellt varm och torr vilket återigen tärt på grundvattnet – februarisiffrorna visade på nivåer mycket under normala i de stora magasinen medan det var ett något bättre läge i de små magasinen även om det låg under det normala även här. Det är de små grundvattenmagasinen som främst används av de med enskilda brunnar medan de större magasinen ofta används för kommunal vattenförsörjning.
Nu har siffrorna för mars kommit och det visar sig då att de små grundvattenmagasinen återhämtat sig i hela landet – detta efter en hel del regn den senaste månaden. Däremot är nivåerna i de stora grundvattenmagasinen i norra Östergötland fortfarande mycket under de normala nivåerna. Sveriges geologiska undersökning (SGU) uttrycker i sin rapport för mars att normala nederbördsmängder inte kommer att räcka: "Nivåerna i de stora magasinen kommer att vara fortsatt låga eller mycket låga även vid normala nederbördsmängder före sommaren, vilket innebär att den kommunala vattenförsörjningen kan komma att påverkas.".
SGU hoppas – till skillnad från många andra svenskar får man förmoda – på mycket regn i vår samt en extra sen sommar vilket skulle rädda upp situationen: "En tidig sommar skulle däremot minska grundvattenbildningen på grund av avdunstning och växternas vattenupptag. Små nederbördsmängder under de närmaste månaderna ger ett sämre utgångsläge inför sommaren, vilket skulle kunna innebära att grundvattennivåerna blir extremt låga i de stora magasinen i stora delar av Götaland, Svealand och södra Norrland.", skriver SGU.
När det gäller Norrköpings kommun tar man vatten från ytvattentäkten Glan vilket innebär att situationen inte är så känslig för själva Norrköping. Däremot tar hela Kolmårdenområdet vatten från grundvattentäkter – i detta område infördes också bevattningsförbud sommaren 2017 när grundvattennivåerna senast var låga.