Kneippen under fornstora dagar

Kneippen

Kneippen

Foto: Okänd

Vatten2023-03-20 09:00

Bild från förr

Visst är det väl en imponerande byggnad, som vi ser på veckans vykort. Ett vykort från fornstora dagar och som lär vara från före 1905, eftersom man fram till det året var tvungen att skriva hälsningen på framsidan av kortet.

Man blir ju sugen på att gå in och kolla hur det ser ut inomhus också.

Men det går inte, för huset, som tillhörde vattenkuranstalten Kneippbaden, brann ner 1924. Huset låg längs dåvarande Strandvägen, nuvarande Kneippgatan, där det idag står fyra bostadshus, som tillhör Lundbergs. 

Det fanns både 1:a klass och 2:a klass för att passa alla. Avgiften för 1:a klass var 14 kr för en vecka och då ingick inskrivning, läkararvode, vattenbehandling, luft- och solbad. 

På´vykortet ser vi byggnaden för 2:a klass.

Angående kuranstalten invigdes den 1898. Initiativtagare var läkaren Johan Bergqvist och kapten Th Hjertström. Kurorten fick namn efter den tyske teologen och naturläkaren Sebastian Kneipp. Han hade ett stort intresse för vatten som läkning.

Arkitekten som fick ge liv åt idéerna var Werner Northun. Ett av hans tidigaste uppdrag var Kneippbadens vattenkuranstalt, en kombinerad bad- och hotellanläggning, ett badhotell, ett pensionat, en restaurang och ett antal större villor med uthyrningsrum.

Sebastian Kneipps behandlingsidéer handlade om frisk luft, solsken, regelbunden motion och olika kallvattenbehandlingar, bland annat kalla fotbad och vandring barfota på fuktiga ängar.

När kurbadet lades ned 1918 hade över 20 000 patienter behandlats på kuranstalten.

Mycket av uppgifterna i artikeln har vi hämtat från boken "Kneippen - ett sekel".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!