Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Åtgång på vatten minskar

Vattenbristen har varit svår i vissa delar av landet och här och var har det varit bevattningsförbud under sommaren. Men sedan 1995 har hushållens vattenförbrukning gått ner i stort sett i hela landet.

Vi gör av med allt mindre vatten – i alla fall på lång sikt.

Vi gör av med allt mindre vatten – i alla fall på lång sikt.

Foto: Mattias Forsberg

Vatten2017-10-15 10:00

Folkbladet har vid fler tillfällen de senaste åren berättat om lågt grundvatten och vattenbrist i länet. I somras gick Norrköpings kommun ut med ett bevattningsförbud i Kolmården, Krokek och Strömsfors med anledning av det låga grundvattnet. I Norrköpings tätort (som tar sitt vatten från ytvattentäkten Glan) har det däremot inte rått någon vattenbrist.

I början av september kunde vi berätta att bevattningsförbudet gett resultat: i området minskade vattenförbrukningen med i snitt 1800 badkar (170 000 liter) per dag under sommaren jämfört med samma period 2016. Nu visar ny statistik från SCB (sammanställd av Nyhetsbyrån Siren) att trenden att vi använder mindre vatten även gäller i den större skalan.

Mellan 1995 och 2015 har vattenförbrukningen minskat i 19 av 21 län. För riket ligger minskningen på åtta procent.

– Det som är intressant är att vattenanvändningen går ner, fast befolkningen ökar, säger Jerker Moström, utredare på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

– En generell orsak som brukar lyftas fram är att hushållsmaskiner blir allt vattensnålare. Fler använder exempelvis diskmaskiner nu, som använder mindre vatten, fortsätter han.

I Östergötland har vattenförbrukningen minskat med 23,4 procent mellan 1995 och 2015. Anmärkningsvärt här är att om man enbart tittar på åren 2010 till 2015 har vattenförbrukningen tvärtom ökat i länet med 2,7 procent. För år 2015 gjorde de östgötska hushållen sammanlagt åt med 22 707 000 kubikmeter vatten – siffrorna innefattar både kommunalt vatten samt enskilda vattentäkter.

De län som ökat sin vattenförbrukning sedan 1995 är Halland (1,5 procent) samt Stockholm (9,5 procent).

– Det är klart att det hänger ihop med befolkningsutvecklingen, men det är också andra faktorer som styr. Inom ett län kan det ske stora förändringar i vatteninfrastrukturen, till exempel att man ansluter fler till kommunala nät, vilket också kan påverka förbrukningen, säger Jerker Moström.

Vattensituationen

I maj i år gick ett antal myndigheter (bland annat SMHI och MSB) ut och varnade att ännu en torr sommar kunde leda till den "allvarligaste vattenbristen som registrerats under drygt 100 år".

Sedan hösten 2015 har stora delar av södra Sverige fått upp mot 30 procent mindre vatten än normalt.

I Östergötland har grundvattennivåerna i perioder varit mycket under de normala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!