Släkten är bäst
Släktforskarna ökar - åtminstone i Västra Husby, där en ny grundkurs i ämnet startar ikväll. - Vi har fem anmälda och när man tänker på att vi är cirka 50 medlemmar sedan tidigare, så känns det som vi har bra liv i föreningen, säger kursledaren Christer Wedin.
"Det mesta av den gamla försvarsvallen Götavirke är borta, men några rester finns kvar och bland annat då här på Hylinge", berättar Georg Strömfelt från Hylinge egendom.
Foto:
- Och vi håller till i en samlingslokal inne i Västra Husby kyrka, där vi också har våra regelbundna möten, berättar Christer Wedin, och bland annat har vi mikrofilm på alla kyrkböcker i Västra Husby, Östra Ryd och Gårdeby församlingar, vilket förstås är en riktig guldgruva för oss släktforskare och sträcker sig ner till 1600-talet med vissa fakta.
<B>+ Det bästa med släktforskning?</B>
- När man hittar uppgifter från långt tillbaka, som gör att man nästan känner att personen sitter vid bordet, då är det som bäst, säger Christer Wedin.
- Och släktforskning, säger Yvonne Wedin, är väl den enda forskning som går framåt, när vi kommer längre bakåt...
<B>+ Är föreningen gammal?</B>
- Nej, vi startade så sent som 1999, berättar Orvar Halldin i föreningen. Och av medlemmarna är väl ett 20-tal stadigt aktiva och vi har en del långväga medlemmar i bland annat Uppsala, Borås, Malmö och till och med i Danmark. Medlemmar som har sina rötter här i Västra Husby.
<B>+ Något annat nytt projekt på gång?</B>
- Ja, vi har håller på med en stor torpinventering i bygden här och kommer framöver att tillverka och placera ut skyltar vid varje upptäckt torp om dess historia, berättar Orvar Halldin.
- Och i slutet av oktober ska vi åka upp till Krigsarkivet i Stockholm för soldatforskning och det ska bli riktigt spännande eftersom vi haft många soldater i torpen runt om i de här bygderna genom århundradena.
<span class=Rub1>Skolan vrider klockan tillbaka</span>
<span class=Ing>VÄSTRA HUSBY<B>
Just nu pågår två speciella projekt i Västra Husby skola, nämligen om tiden och medeltiden. Eller rättare sagt klockan och medeltiden.
- Vi har upptäckt att många barn inte använder klockan så mycket och det vill vi ändra på och förbättra kunnandet, säger läraren Ulla Bodelius.</span></B>
- Många barn hämtas och lämnas på skolan och rasterna rings det ut och in, så barnen klarar sig bra utan att kunna klockan så bra.
- Men vi har nu satt upp som mål att alla barn i årskurs tre ska kunna klockan och det lär vi ut på olika sätt, bland annat att de ska avsluta och börja lektioner på andra tider än när det ringer i skolklockan.
- Vi har även bett föräldrarna om hjälp med klockinlärningen, exempelvis om de ska se ett barnprogram på TV och därmed har en tid att passa. Och vi vill att alla först och främst lär sig analoga klockor med visare, innan de eventuellt går över till digitala klockor.
Eleven Christian Tholander säger så här:
- Jag kan klockan hyfsat, men det är bra och kul med klockträning i skolan och olika prover som vi får göra.
De äldre eleverna sysslar med tema medeltiden, hur folk levde på den tiden, hur de såg ut och hur de var klädda.
- VI fördjupar oss i medeltiden och skriver uppsats om personer från den tiden och vi ritar även teckningar och gör klippdockor, berättar eleven Ellen Schönbeck, 5C.
Läraren Anneli Johansson förklarar vidare:
- Vi har tema historia i hela skolan, där fyrorna läser om vikingatiden, femmorna om medeltiden och sexorna om nya tiden. Sedan avslutar vi temat med blandade grupper och gör en redovisning av allt vi lärt oss.
<span class=Rub1>På historisk mark</span>
<span class=Ing>VÄSTRA HUSBY<B>
- Här känns verkligen historiens vingslag, säger Georg Strömfeldt på Hylinge egendom i Västra Husby, där han går på gamla unika försvarsvallen Götavirke, som finns på familjens ägor.</span></B>
- Lägg därtill att vi har ytterligare en gammal försvarsvall från bronsåldern på andra sidan av vår mark, så måste jag erkänna att man verkligen känner sig vara på historisk mark, säger Georg Strömfelt.
- Götavirke lär vara byggd på 700-talet efter Kristus, enligt vad arkeologerna kommit fram till och de har ju varit här och grävt vissa stickprov för att få fram mer fakta.
- Bland annat har man då hittat spår efter pålar som troligen hållit upp någon sorts befästning mot fienden, vem den nu var.
- Men det här är väl det närmaste vi kommer i Sverige om vi jämför med Kinesiska muren, även om Götavirke bara är knappt fyra kilometer lång, säger Georg Strömfelt med ett leende.
<B>+ Hur kan intresserade hitta hit?</B>
- Om man kommer från Norrköping är det bara att åka genom Västra Husby tills man kommer till en stor röda lada till höger, så finns där en informationskylt som länsstyrelsen satte upp efter utgrävningarna för några år sedan och där man kan titta närmare på det här försvarsverket, som för övrigt har sina likheter i Danevirke på södra Jylland i Danmark och Offas Dyke i England.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!