Aktiviteten börjar öka på Vena gård under fredagsförmiddagen. En bana är satt enligt den ungerska disciplinen och några av deltagarna har kommit för att provskjuta banan och testa hur hästarna reagerar. Ameli Hallin som bor på gården har en hel del att tänka på inför helgens SM-tävling men hinner prata några ord med Folkbladet innan övningsskyttet börjar.
Hon är själv medlem i föreningen Sveriges Beridna Bågskyttar men har inte varit aktiv i mer än något år, däremot har hon ridit längre.
– Det är dels roligt att rida fort i full galopp men det gäller att träffa måltavlorna med pilarna också, säger Ameli som betonar att det är en väldigt jämställd sport.
– Det är ungefär hälften kvinnor, hälften män när jag tittar på anmälningslistorna. Dessutom funkar det med vilken häst som helst, bara de får miljöträning och vänjer sig vid bågljuden.
Den bana som är satt på fredagen är i ungersk disciplin: 90 meter lång och får max ta 16 sekunder. På den tiden ska man hinna beskjuta tre tavlor, man får poäng för träffar men också tidspoäng om man rider snabbt. Hinner man får man skjuta hur många pilar som helst men de bästa brukar få in fyra pilar enligt Risto Paloneva från Nyköping.
För att kunna hålla pilen stadigt i full ritt har man lite annorlunda teknik jämfört med banskytte. Istället för trefingrars-grepp använder man vanligtvis tummen för att låsa pilen.
– Det är ju en väldigt publikvänlig och aktionfylld sport jämfört med vanligt bågskytte med maxritter och snabba avfyrningar, tycker Risto och visar hur snabbt man kan skjuta med ett antal pilar i båghanden.
Är det en dyr sport att ägna sig åt?
– En bra pilbåge kan kosta någonstans runt 1300 kronor och pilarna kostar 60-70 kronor per styck om man tillverkar dem själv så det är inte en sport där priserna stoppar en, så måste man ju ha tillgång till häst, säger Risto Paloneva.
Ameli Hallin och hennes sambo Nalle Matheoydakis har planer på att anordna prova-påkurser i höst för den som vill och har också startat en lokal förening: ”Vena bågryttarhär”.
– Vi vill gärna vara med i Gästabudet nästa år när det firar 10-årsjubileum, det skulle passa i fint där, säger Ameli som har hållit på med tornérspel förut.
Nu väntar alltså en SM-helg, i år är 24 tävlande anmälda vilket är tiotalet fler än tidigare år. Det återstår att se om publiken hittar dit.