Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

”Det är lite som julafton”

Nu har alla mellanstadieelever i Söderköping fått en egen Chromebook. ”Det är lite som julafton för eleverna” säger Patrik Pilevång, it-tekniker, som i veckan delade ut sådana till elever på Västra Husby skola.

Emma och Dalia var några av alla elever i sexan på Västra Husby skola som sett fram emot att få en egen Chromebook. Nu slipper de dela dator med andra.

Emma och Dalia var några av alla elever i sexan på Västra Husby skola som sett fram emot att få en egen Chromebook. Nu slipper de dela dator med andra.

Foto: Louise Åsenheim

Västra Husby2017-11-17 11:04

Sen i början av oktober har han och kollegorna åkt runt i kommunens skolor och delat ut Chromebooks, en enklare typ av dator, till eleverna. Västra Husby skola var den näst sista på turnén. Och nog märks det att eleverna sett fram emot besöket.

– Det här är väldigt kul, vi har väntat på det länge, säger Emma som går i sexan.

Tidigare har eleverna fått dela på ett antal datorer som varit inlåsta i ett skåp.

– Man har fått springa allt man har för att hämta en som varit laddad, säger Malvina.

Syftet med satsningen på datorer i skolan är flera. Dels att variera och förenkla undervisningen, dels att eleverna ska utveckla sin förmåga att hantera det stora informationsflödet som finns idag. I läroplanen som gäller från hösten 2018, står det att alla elever ska få undervisning i bland annat programmering och källkritik. Söderköpings skolor kommer nu kunna arbeta på ett bra sätt utifrån den reviderade läroplanen.

– Vi försöker ligga i framkant vad gäller den här frågan, säger Per-Arne Sterner, barn- och utbildningschef.

Datorerna på högstadiet kommer också att fasas ut och ersättas av Chromebooks, man har redan börjat med årskurs sju, och de datorer som fortfarande fungerar kommer att kunna användas på lågstadiet.

Ulrika Zetterblom, lärare i sexan, uppskattar satsningen.

– Det är fantastiskt. Innan har det varit jättesvårt att få datorerna att räcka och man vill ju använda datorer i utbildningen så mycket som möjligt. Det kan till exempel vara i en skrivövning där berättandet är viktigare än själva skrivandet, säger hon.

Datorerna kommer kunna användas i all form av undervisning, och även för att dela ut och lämna i läxor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!