Världens mammor knöt ihop sommaren

En hektisk sommar fylld med kunskapsutflykter och lägeraktiviteter går mot sitt slut. Under fredagseftermiddagen samlades Världens mammor i Folkparken för ett knytkalas.

10 augusti 2019 18:00

Ett långbord dignande av olika maträtter står uppdukat i parken. Det är KISAM, Konsten i samhället, och Världens mammor som avrundar för sommaren.

– Efter sommarens alla aktiviteter kände vi att vi måste ha en fest, säger Sira Jokinen Lisse, projektledare för KISAM-Världens mammor.

Sira Jokinen Lisse startade initiativet Världens mammor år 2016 efter att barnavårdscentralen i Motala slog larm om att många mammor och barn satt isolerade i sina hem. Världens mammor syftar till att skapa kunskap om samhället och förbättra integrationen genom konsten och upplevelser. Under sommaren har över 2000 deltagande mammor och barn från Östergötland följt med på utflykter till olika museer och hembygdsgårdar och fått uppleva naturen.

– Som ny i Sverige är det svårt att veta var man ska gå, vad som finns att uppleva och vilka regler som gäller. Vi har till exempel många tysta regler i Sverige som är svåra att veta om, säger Sira Jokinen Lisse.

Projektet Världens mammor pågår året runt. Två gånger i veckan anordnas skapandeträffar där mammorna och deras barn till exempel målar och ritar.

– Projektet har kulturen som bas. Konsten är dels ett gemensamt språk men också ett sätt att lära sig ett nytt språk. Det ges även utrymme att prata om och fråga om allt. Till exempel om hur man skaffar jobb och hur man går till väga genom arbetsförmedlingen. Vi förlorar många personer i ett fyrkantigt system, istället för att fråga de här kvinnorna vad de har jobbat med borde man fråga vilka erfarenheter de har. Många tröttnar tillslut och ger upp, säger Sira Jokinen Lisse.

Under sommaren har deltagarna i Världens mammor bland annat åkt på läger till St: Annas skärgård.

– Bada i havet var det roligaste, det var saltvatten, säger 9-åriga Riaan Filiwaa som har deltagit på flera aktiviteter under sommaren.

30-åriga trebarnsmamman Hamdi Ige har varit med sedan början av projektet Väldens mammor. Hon menar att projektet har hjälp henne att komma ut och aktivera sig.

– Förut trivdes jag bra i soffan. Nu känns det bra att aktivera mig och att träna på språket. Förut hade jag dessutom bara varit i Norrköping, nu har vi varit runt omkring i Östergötland och sett flera olika städer. Det är jättekul.

Det har varit ett högt tryck på sommarens aktiviteter. Flera tusen fler mammor och barn skulle önskat att få följa med men har inte fått plats. Sia Jokinen Lisse menar att behovet för dessa aktiviteter är enormt och vill gärna inspirera fler till liknande initiativ.

– Starka trygga mammor ger starka trygga barn. Det är alla överens om, oavsett kultur eller bakgrund, säger Sira Jokinen Lisse.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sofia Norin