Vid 16-tiden var driftstörningarna fortfarande omfattande. Journalsystemet var väldigt segt och vissa användare hade svårt att logga in, samtidigt som patienter hade svårt att komma i kontakt med vården via telefon.
Överläkare Thomas Muhr, objektägare för patientjournalsystemet, berättar att det under hela förloppet gått att jobba i systemen men att IT-problemen medfört bland annat förseningar.
– Det innebär att vi har en sämre tillgänglighet till journalerna. Det är inte så att systemet legat nere. Det har det inte gjort någon gång. Men man har en begränsad tillgänglighet och saker tar längre tid, säger Thomas Muhr.
Under hela måndagen arbetade IT-tekniker tillsammans med leverantörer av tjänsten med att försöka lokalisera felet och åtgärda det. Uppdateringen har varit planerad sedan en tid, och genomfördes under helgen när det inte var full styrka med personal inom sjukvården. På måndagen när all personal kom till jobbet blev belastningen på systemen stor och problemen uppdagades, menar Bodil Knuthammar, informationsansvarig på Region Östergötland.
Sedan i helgen har dock alla vårdinrättningar jobbat mer manuellt, berättar Thomas Muhr.
– Man jobbar med papper och penna, helt enkelt, säger Bodil Knuthammar.
Sjukvården har också gått in i så kallat stabsläge.
– När det händer någonting stort, som IT-avbrott eller olyckor eller andra större händelser har vi en tjänsteman i beredskap som tar beslut om det är att betrakta som en allvarlig händelse. Om det är det ska man etablera en särskild sjukvårdsledning som leder och organiserar arbetet och har en höjd beredskap, säger Bodil Knuthammar.