Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klimatsmart julgran

Klimatsmart julgran? Ja det går, och skillnaden mellan olika granar är stor. Men hoppa över köttbullar och julskinka om du vill fira en verkligt grön jul.

Även om julgranen köps är det viktigt hur man behandlar den innan den tas in i stugvärmen.foto: henrik montgomery/scanpix

Även om julgranen köps är det viktigt hur man behandlar den innan den tas in i stugvärmen.foto: henrik montgomery/scanpix

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Vardag2015-12-12 14:30

Den bästa granen är den som aldrig blir fälld. Ur ett miljöperspektiv alltså. Men runt tre miljoner julgranar säljs varje år i Sverige. Har du inte möjlighet att pynta en gran på tomten kan du ändå göra skillnad. Det finns några enkla tumregler att tänka på när du förbereder julen.

Till att börja med: skaffa inte plastgran. Den artificiella granen kan vara en allergikers enda alternativ, men för alla andra är en levande gran bättre.

I en undersökning från 2004 kom plastgranen på tredje plats över miljövänliga alternativ. Trots att man räknade på 10 års användande var en vanlig svensk rödgran bäst. Plastgran placerade sig efter ädelgran.

– Det viktigaste att tänka på är transporten. Det är lastbilstransporten på vägarna som är den stora boven, säger Jonas Rudberg, sakkunnig på Naturskyddsföreningen.

Ändå är julgranarna inte något stort problem i sammanhanget.

– Vill man verkligen göra skillnad ska man tänka på att inte äta så mycket kött. Man behöver ju inte äta sig mätt på skinka utan kan blanda med goda vegetariska rätter. Sen kan man försöka att inte köpa så mycket prylar utan satsa på att ge bort upplevelser istället. (TT)

Fakta: Att tänka på när du köper julgran

Fråga var granen kommer ifrån, en närproducerad gran är mycket bättre för miljön än en som fraktats långt.

Ädelgranar som kungsgran växer långsammare än den vanliga rödgranen och därför används oftare bekämpningsmedel under odlingen. Många kungsgranar importeras från Danmark och har då också transporterats till Sverige.

Återvinn granen. Lämna in den gamla julgranen på en återvinningsstation eller ännu bättre, se efter om det anordnas graninsamling där du bor. Då behöver inte varje gran transporteras till återvinningen för sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om