Det hänger ballonger på dörren till Vrinnevisjukhusets möteshus och innanför börjar det samlas fler och fler människor medan plasten skalas av ett antal smörgåstårtor och kaffetermosar ställs fram. Här ska nämligen ett jubileum högtidlighållas: Vrinnevisjukhuset fyller 30 år och en hel del politiker, tjänstemän samt vårdpersonal finns sorlande på plats för att avhöra talen och låta sig väl smaka.
Först ut är regionstyrelsens ordförande Mats Johansson som främst blickar mot framtiden och målar upp en ljus bild av denna.
–Vrinnevisjukhuset är en viktig del av det östgötska sjukhussystemet och det är inget politiskt parti som ifrågasätter det perspektivet, Vision 2020 är ännu ett tecken på detta framtidstänk och det är ett jätteviktigt kvitto på att det finns en framtid för sjukhuset, framhåller Mats Johansson som också nämner regionens utbildningsuppdrag där Vrinnevisjukhuset är en viktig del.
– Jag är övertygad om att om ett antal år firar vi 50-årsjubileum.
Men det var värre för dryga tio år sedan då planerna på nedskärningar kom att bli en stor stridsfråga som till och med ledde till bildandet av ett nytt parti: Vrinnevilistan, som fick hela 12 mandat i landstingsfullmäktige efter valet 2006. Flera av de som tog kampen på den tiden finns på plats denna jubileumsdag för att ge sitt perspektiv: en är Helene Andersson Molina som var med och startade partiet.
– Det fanns en tid när jag trodde att det inte skulle bli något jubileum men vikten av vår kamp blev tydlig när människor bildade en stor ring runt hela sjukhuset. När vi inte fick tillräckligt stark backning av politiken där S var en del av majoriteten bildade vi ett eget parti som fick stort stöd, berättar Helene Andersson Molina som tillägger att nu behövs det arbetsro så det blir 30 år till.
En av profilerna i kampen var Berit Malmqvist som också berättar om denna tid.
– Det var 4 863 personer från hela länsdelen som bildade en ring runt sjukhuset, dessutom var det en mängd manifestationer och motstånd inifrån Vrinnevi. Jag vill tacka alla läkare och personal som trots motvind kämpde för sjukhusets bästa, jag vill också tacka alla som skrev på protestlistorna, jag hade aldrig fått stå här utan allas hjälp, säger en rörd Berit Malmqvist.
Lars Stjernkvist (S) pekar på Vrinnevisjukhusets betydelse för Norrköping och regionen och så passar han på att tacka dem som tog kampen för sjukhuset ( alltså mot i första hand Socialdemokraterna) och säger sig inse att han förutom att företräda kommunen även företräder ett parti och ett system som orsakat mycket smärta.
– Jag tror att det är så med politiska strider som med operationer att de lämnar ärr efter sig som påminner oss och i det kan det också ligga någonting gott, säger Lars Stjernkvist som ser en ljus framtid för sjukhuset med allt det engagemang som så många visat och visar.