Taktil massage är en metod och ett förhållningssätt till patienter som kan minska både oro och smärta och leda till stärkt kroppsuppfattning. Det handlar om omslutande beröring på huden via massage på händer, fötter och rygg vilket enligt Region Östergötland bland annat leder till minskad läkemedelsanvändning. Förutom själva massagen innefattar metoden också ett lyhört och respektfullt bemötande i allmänhet till patienten.
Nu har ett initiativ tagits att utbilda fler undersköterskor från regionens olika vårdenheter: 12 stycken har genomgått utbildningen under våren och ytterligare 12 ska utbildas under hösten.
Motala lasarett har länge legat långt framme när det gäller taktil massage.
– Orsaken till att vi var tidiga med det här vår dåvarande chef, Barbro Beck-Friis, som tidigt såg vinsten med denna form av beröring och bemötande, berättar Lena Svärm, undersköterska på Motala lasarett som håller i utbildningen tillsammans med undersköterskan Rosemarie Jishammar (jobbar på Rehab avd 55 på US).
– Barbro Beck-Friis drog tillsammans med Siv Ardeby tidigt igång en stor utbildningsinsats på dåvarande geriatriska kliniken, därefter har vi två internutbildats i Grund 1 så vi är nu de enda som har behörighet att genomföra dessa utbildningar.
Vilka är vinsterna med taktil massage?
– Det kan bland annat lindra oron hos patienterna och göra sjukhusvistelsen mer positiv. När man kommer in på sjukhuset är man ofta sårbar och i en främmande miljö och då kan det vara viktigt hur man berör och ser personen – att man är närvarande. Där är taktil massage ett viktigt verktyg i den personcentrerade vården, säger Lena Svärm som betonar att hela vårdmiljön är viktig för hur patienten upplever vården.
Hur har utbildningen tagits emot av undersköterskorna som gått den?
– De har varit väldigt entusiastiska. Det här är ju en ny nisch för oss undersköterskor och tillför ytterligare en dimension i vårt arbete, bedömer Lena Svärm som tillägger att flera kollegor från Vrinnevisjukhuset och Finspångs lasarett deltagit i tidigare utbildningar.
Utbildningen är ett samarbete mellan fackförbundet kommunal och Region Östergötland som tillsammans finansierar det hela. I Motala finns idag undersköterskor med denna kompetens på alla vårdavdelningar inom den medicinska specialistkliniken och inom kort kan denna metod alltså även återfinnas på Vrinnevisjukhuset och Finspångs lasarett.