Hur snabbt ambulansen kommer vid larm kan vara skillnaden mellan liv och död när olyckan slår till i form av sjukdom eller annat. Inom sjukvården talar man om responstid – tiden från besvarat 112-anrop till att den första resursen är på plats. Denna väntetid skiljer sig åt ganska mycket i landet och utvecklingen i stort går inte åt rätt håll: sedan 2012 har väntetiden ökat i 164 av 290 kommuner enligt en genomgång av Hjärt-Lungfonden baserad på uppgifter från SOS Alarm. Responstiden varierar med nästan en halvtimme beroende på var man bor i landet.
När man tittar på statistiken för Östergötlands kommuner ser man att det är stora variationer. Allra längst responstid överhuvudtaget har Ydre där man idag tvingas vänta i 26,2 minuter medan Motala har allra minst med 10,3 minuter. Detta kan jämföras med Norrköping som har kortast väntetid i östra länsdelen: 10,5 minuter vilket är en förbättring från 2012 med 0,4 minuter.
– Vid ett plötsligt hjärtstopp är snabb hjälp helt avgörande, några minuter kan innebära skillnaden mellan liv och död. Det är väldigt bekymrande att det finns så här stora lokala skillnader i ambulansernas responstid, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd i ett pressmeddelande.
Anledningen till att Hjärt-Lungfonden intresserar sig för det här är alltså att responstiden är helt vital för de runt 10 000 människor i Sverige som varje år drabbar av plötsligt hjärtstopp. Den drabbade slutar att andas och varje minut utan hjälpinsatser minskar chansen till överlevnad med tio procent; endast cirka 600 av dem överlever enligt Hjärt-Lungfonden.
– Plötsligt hjärtstopp är en av de vanligaste dödsorsakerna i Norrköping, och drabbar människor i alla åldrar. Med fler hjärtstartare, kortare väntetid på ambulans och ett ökat stöd till svensk hjärtforskning kan fler liv räddas, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Riksgenomsnittet för responstid är 13 minuter men invånare i glesbygdskommuner som Sorsele och Pajala måste vänta i över 30 minuter – detta är alltså ändå bara fyra minuter längre än invånarna i Ydre i Östergötland. Tätortskommuner – likt Norrköping och Linköping – har i allmänhet mellan 10 och 13 minuters responstid. Störst förbättring i östra länsdelen har Söderköping: där går det 1,8 minuter snabbare nu än 2012 (13,2).