Riksdagen har beslutat att fördubbla tandvårdsbidraget. Det gör att det nu kommer att ligga på 300 kronor eller 600 kronor beroende på ålder.
Det allmänna tandvårdsbidraget kan användas till undersökningar, förebyggande behandlingar och all annan tandvård som ger rätt till statligt tandvårdsstöd, men det är långt i från alla som nyttjar det.
Det visar statistik från Försäkringskassan.
I Östergötland betalades det ut närmare 160 miljoner kronor i bidrag i fjol men det var endast 47 procent av befolkningen som använde sig av det. I hela landet betaldes det ut över en miljard kronor i bidrag till 3,8 miljoner personer vilket motsvarar varannan vuxen svensk.
– En del känner inte till det statliga tandvårdsstödet. Vi har ett utökat uppdrag att bredda informationen på vår webbsida, och kommer att göra det på fler språk för att nå fler målgrupper. Jag tror att fler skulle kunna använda sig av stödet om de fick informationen, säger Ulrika Havossar, försäkringsdirektör på Försäkringskassan, till Nyhetsbyrån Siren.
Förändringen med höjt bidrag träder i kraft 15 april och innebär att de som är mellan 23 och 29 får 600 kronor per år i bidrag.
Detsamma gäller för de som är över 65.
För folk i åldern 30-64 är bidraget 300 kronor per år.
För att använda det allmänna tandvårdsbidraget krävs att tandläkaren eller tandhygienisten är ansluten till det statliga tandvårdsstödet, vilket de flesta är.