Det säger regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S), efter att regionen visar ett positivt totalresultat på 169 miljoner kronor, men minus 681 miljoner kronor i verksamheten, främst inom hälso- och sjukvården.
Enligt den styrande Koalitionen är resultatet på 169 miljoner kronor 404 miljoner kronor bättre än budgeten på minus 235 miljoner kronor. Detta kan främst förklaras med en positiv avkastning på regionens finansiella placeringar. En ny pensionsprognos innebär dessutom att resultatet påverkats positivt med 150 miljoner kronor. Trots detta är det ekonomiska läget fortsatt allvarligt.
– Resultaten inom hälso- och sjukvården har försämrats under året och det är nödvändigt att få stopp på kostnadsutvecklingen. Inför 2020 har många förändringar gjorts som ska ge ett bättre utgångsläge. Dels en omorganisation som ska bidra till effektivare verksamhet och förbättrat administrativt stöd, dels en skattehöjning (på 85 öre sedan årsskiftet, reds anm.) som möjliggör en omställning utan varsel, säger ekonomidirektör Josefin Bjäresten.
Åtta av tio produktionsenheter inom hälso- och sjukvården redovisar ett sämre resultat än budgeterat. De produktionsenheter som har störst underskott är Sinnescentrum, Centrum för kirurgi, ortopedi och cancervård, Närsjukvården i östra Östergötland och Närsjukvården i centrala Östergötland. Centrum för verksamhetsstöd och utveckling redovisar ett plus på 78 miljoner kronor. Det är ett resultat av en riktad besparing av administrationen under två år.
Nu krävs stora insatser för att hantera kommande behov inom samtliga verksamheter, menar Koalitionen. Under de närmaste åren kommer fokus ligga på omställning inom följande områden: nära vård, klimat, digitalisering, kompetensförsörjning och avancerad sjukhusvård. Genom fokus på dessa områden, inklusive en skattehöjning som ger utökade resurser och effektiviseringar i verksamheten, ska sjukvården bli mer robust är det tänkt:
– En av regionens viktigaste uppgifter är att invånarna i länet ska ha tillgång till vård av hög kvalitet när de behöver den. Tillgängligheten har ökat under året och regionen har fått ta del av statsbidraget för tillgänglighet. Men vi har en obalans i ekonomin i verksamheten som måste hanteras. Den skattehöjning som trädde i kraft vid årsskiftet och höjda statsbidrag ska tillsammans med omställningar säkerställa att östgötarna långsiktigt erbjuds en bra vård, säger Kaisa Karro (S).