Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klarar inte vårdgarantin

För att uppfylla kraven i vårdgarantin och korta köerna föreslås nu hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att tillsätta 10 miljoner kronor, fördelade på åtta områden.

Klarar inte kökraven. Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås skjuta till 10 miljoner kronor under 2018 för att korta köerna, enligt ordförande Kaisa Karro (S).

Klarar inte kökraven. Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås skjuta till 10 miljoner kronor under 2018 för att korta köerna, enligt ordförande Kaisa Karro (S).

Foto: Susanna Beskow Norgren

VÅRD2018-01-26 14:00

Miljonerna ska gå till åtta områden där man identifierat att man inte klarar vårdgarantin när det gäller nybesök. Det handlar bland annat om barnpsykiatrin, hjärtsjukvården och ögonsjukvården.

– Inom ögonsjukvården så har man redan ingått ett avtal med Aleris eftersom man inser att man inte på egen hand på tillräckligt kort tid kan åtgärda bristerna i tillgänglighet och minska köerna, säger Kaisa Karro (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Aleris är ett skattefinansierat privat vårdföretag med verksamhet i Sverige, Norge och Danmark. Vårdföretaget erbjuder tjänster inom sjukvård, äldreomsorg och psykisk hälsa. Aleris har cirka 7000 anställda omsätter ungefär 6 miljarder kronor per år.

Vore det inte bättre om skattepengarna gick till den egna verksamheten istället för att köpa externa tjänster av privata aktörer, på vilket sätt gör det att den egna verksamheten får mer resurser att klara vårdgarantin?

– Vi i nämnden beslutar om ekonomisk förstärkning till verksamheten, sedan är det upp till varje enhet att själva bestämma hur man på bästa sätt vill använda pengarna för att nå målen, det kan vara personellt eller något annat och det behöver inte bara röra sig om privata aktörer utan kan vara andra landsting eller regioner som vi kan köpa tjänsterna ifrån, säger Kaisa Karro.

Därutöver är det givetvis så att verksamheterna själva ser över vad man kan göra för att nå vårdgarantin, som innebär att inom alla områden utan psykiatrin så ska det ta högst 60 dagar innan man får komma på ett förts besök, för psykiatrin är det 30 dagar som ska garanteras.

De tio miljoner kronor som nämnden antas besluta om ska gå till tillfälliga upphandlingar, men vad som räknas som tillfällig har Kaisa Karro inte svar på.

– Tills man kan se konsekvenserna av förstärkningen och har kontroll på köerna, vi kommer att mäta och följa upp hur det går på varje nämndsammanträde framöver för att se hur utslaget av de 10 miljonerna blir, säger hon.

Det finns även inom vuxenpsykiatrin patienter som inte får vård inom rimlig tid, men vårdområdet behöver analyseras innan eventuella riktade insatser

kan göras.

Hit går pengarna

Identifierade vårdområden i Östergötland där vård inte kan ges inom rimlig

tid finns framförallt inom

• barnpsykiatri

• endoskopiska undersökningar

• hjärtsjukvård

• hudsjukvård

• ögonsjukvård

• barnlogopedi

• plastikkirurgi

• öron-näsa-halssjukvård

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om