Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hot och våld mot vårdpersonal ökar

"En patient blev jättearg och tog upp sin rullstol och kastade den två gånger så att det flög delar".

"Bråklarm" kopplat till Securitas är en följd av det ökade hotet och våldet på dialysmottagningen.

"Bråklarm" kopplat till Securitas är en följd av det ökade hotet och våldet på dialysmottagningen.

Foto: Angelica Zander / SvD / TT

Vård2021-01-08 06:45

En undersökning som Novus gjort för Vårdförbundet visar att 44 procent av medlemmarna har utsatts för hot på jobbet, 27 procent har utsatts för våld.

Sjuksköterskan och skyddsombudet på dialysmottagningen på Universitetssjukhuset i Linköping Jens Davidsson är en av dem. Han har jobbat inom vården sedan 2002, 2016 lämnade han den kommunala omsorgen och utbildade sig till sjuksköterska. 

– Jag är helt ny som sjuksköterska, i somras jobbade jag inom psykiatrin, men sedan i höstas på dialysmottagningen på US och upplever mer hot och våld här än inom psykiatrin, vilket kanske var lite oväntat, säger Jens Davidsson.

Hoten som vårdpersonal utsätts för kan handla om att det skriks fula ord till dem.

– Behandlingen kanske inte går som de vill, då kan de bli upprörda, skrika, "brösta upp sig" och bli aggressiva, säger Jens Davidsson.

Även om våldet inte riktar sig direkt mot en personal så kan patienter "veva runt" med armar och ben.

– Det kan handla om sparkar på benet och smällar på armen. Men det har också hänt att en patient blev jättearg och tog upp sin rullstol och kastade den två gånger så att det flög delar, säger Jens Davidsson.

Han tycker inte att våldet och hoten har ökat, men att det går i vågor.

– Toleransnivån har ökat liksom att ribban har höjts för vad som inte är acceptabelt, säger han.

Att hot eller våld skulle fått kollegor att sluta känner han inte till, men däremot tror han att det kan vara en bidragande orsak tillsammans med den ökande arbets- och psykiska belastningen.

Som sjuksköterska på dialysmottagningen är man i ett utsatt läge nära patienten där det kan vara svårt att ta sig därifrån om det skulle uppstå en hotfull situation. Därför finns väktare på plats under vissa tider vid behandling av särskilda patienter.

 – Vi har även ett "bråklarm" kopplat direkt till Securitas, säger Jens Davidsson.

Situationen på US jämfört med mottagningarna i Norrköping och Motala är värre, varför vet inte Jens Davidsson, men efterfrågar tydligare policy från ledningen.

– Det finns för hela kliniken, men inte särskilt för dialysen. Vi vill också att ledningen tar tydligare ställning för oss gentemot patienterna och ett större ansvar och samtalen med patienter efter en händelse. Dessutom är det önskvärt med lite mer utbildning när det gäller konflikthantering, säger Jens Davidsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!